Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για την έκδοση ελεύθερης βίζας

Turkey-EU1Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται σε «πρόοδο» της Άγκυρας, ωστόσο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκες στον ίδιο αριθμό (7) εκκρεμοτήτων

Την πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ελεύθερης βίζας σημείωσε σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν πληροί τα κριτήρια και ως εκ τούτου, δεν δύναται να «ανάψει το πράσινο φως» για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στις χώρες που υπάγονται στη ζώνη της Συνθήκης του Σένγκεν.

«Η πρόοδος συνεχίστηκε», σημειώνεται στο νέο κείμενο, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, «η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στον οδικό χάρτη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του σχετικά με το λεπτό αυτό ζήτημα.

Στη νέα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται και πάλι στον ίδιο κατάλογο των κριτηρίων που μένουν να εφαρμοστούν (επτά σε σύνολο 72). Σε αυτά περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεωρείται από τους Ευρωπαίους υπερβολικά ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης.

Η Άγκυρα, δια στόματος και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απορρίψει την αξίωση περί αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου, εκτοξεύοντας απειλές για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας στο προσφυγικό, αλλά και κατηγορίες εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών για το επίπεδο ασφαλείας που διαθέτουν, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι επλήγη η έδρα της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες.

Σχετικά Νέα