Κομισιόν:Οποιοδήποτε κέντρο υποδοχής είναι καλύτερο από τη ντροπή της Ειδομένης

europaiki-epitropi-komision-simaia-ee-europaiki-enosiΙδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς για τον πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, ο οποίος εκκενώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τοποθετούμενος επί δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί σε χώρους φιλοξενίας με σημαντικές ελλείψεις, ο κ. Σχοινάς σημείωσε χαρακτηριστικά:

Οποιοδήποτε εγκατάσταση υποδοχής είναι καλύτερη από την ντροπή της Ειδομένης.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εργάζονται για να διευκολύνουν τη ζωή των προσφύγων.

Πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία

Εξάλλου, σχετικά με τα πέντε τελευταία κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι ο διάλογος με την Επιτροπή συνεχίζεται και ότι σημειώνεται πρόοδος.

Η Ν. Μπερτό ανακοίνωσε ότι ο νέος Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο το ζήτημα αυτό.

Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον κ. Τσελίκ, προκειμένου να καταγράψουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σχετικά με τις πέντε τελευταίες προϋποθέσεις.

Η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι το ζήτημα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα, έχει κλείσει, καθώς υπεγράφη από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχετικά με το ζήτημα της προστασίας δεδομένων ανέφερε ότι «σημειώνεται πρόοδος».

Σχετικά Νέα