Κοινή δήλωση Γιούνκερ, Μογκερίνι και του Επιτρόπου Χαν για τις Πρέσπες

Στο κοινό τους μήνυμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν χαιρέτισαν την ψήφιση.

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Βουλής. Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αναφέρουν.

«Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μαζί συντάξει μια νέα σελίδα του κοινού μας μέλλοντος της ΕΕ», σημειώνουν.

«Ιστορική πρόοδος για τις δύο χώρες»

Με τη σειρά του ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση δήλωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Ελλάδα και σύντομα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ιστορική πρόοδο για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Επικροτώ τους ηγέτες και από τις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους».

«Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την σταθερή ενταξιακή προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομάζεται σύντομα. Αυτή είναι η δύναμη της έλξης της ΕΕ στα καλύτερά της, η οποία φέρνει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή σε μια εποχή όπου οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης βρίσκονται σε άνοδο», ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν.

«Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος καθώς το μακρύ ταξίδι των Πρεσπών που ξεκίνησε με τη συμφωνία Przino του 2015, την οποία μεσολαβούσα και η οποία επέτρεψε την «σύντομα Βόρεια Μακεδονία» να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση», είπε ο Επίτροπος και τόνισε: «Εκτοτε η χώρα έχει ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματά της με τους γείτονες. Αυτό πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή».

«Χαιρετίζω την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης», τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Παρομοίως ο Κνουτ Φλάκενστάιν, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο, το οποίο μόλις ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς το θάρρος των προοδευτικών προσωπικοτήτων όπως οι Πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Ιστορική στιγμή για ολόκληρη την περιοχή».

Σχετικά Νέα