Κλόπενμπουργκ: Καλή εποχή για επενδύσεις στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι είναι καλή εποχή για επενδύσεις στην Ελλάδα διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Νόμπερτ Κλόπενμπουργκ (Norbert Kloppenburg), μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου της κορυφαίας αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας, ΚfW, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη της KfW για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική.
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή νέας πιστωτικής γραμμής, ύψους 100 εκατ. δολάρια, με την Παρευξείνια Τράπεζα, ο δρ Κλόπενμπουργκ επισήμανε ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. «Περιμένουμε καλύτερη τουριστική σεζόν το 2017, ενώ και ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων, που επενδύουν σε υποδομές στην Ελλάδα, είναι αυξημένος. Η περίοδος μοιάζει να είναι καλή για επενδύσεις στη χώρα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το συνολικό ύψος της παρουσίας της KfW στην Ελλάδα ο ίδιος την προσδιόρισε σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτή είναι δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς χωρίς να ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία, γιατί αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. «Δεν έχουμε μόνο μία πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα. Έχουμε παρουσία στη ναυτιλία, την ενέργεια και συμμετοχές σε funds, καθώς και χρηματοδοτήσεις σε οδικά έργα» σημείωσε, ενώ σχετικά με το αν έχει μεταβληθεί ο βαθμός έκθεσης (exposure) της KfW στη χώρα προ και μετά κρίσης, επισήμανε ότι αυτός δεν έχει σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς πριν υπήρχε μεγάλη παρουσία στη ναυτιλία, τις υποδομές και τα οδικά έργα, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί η δραστηριότητα στον κλάδο της ενέργειας.

Σχετικά Νέα