Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Φεβ 2nd, 2016

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι Γάλλοι αγρότες

TOPSHOTS Farmers block the Oleron bridge linking Oleron Island with mainland France near Marennes on July 22, 2015. A wave of strikes across the country has escalated this week, in protest of raised prices on meat and dairy products that farmers say they have yet to benefit from and are now working at a loss. AFP PHOTO / XAVIER LEOTY

Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους στην περιοχή Grand Ouest της Γαλλίας, προσπαθώντας να στείλουν το μήνυμα στις αρχές, για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: Τα χρέη στις τράπεζες έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, οι πτωχεύσεις όλο και πιο συχνές. Βασικό αίτιο της κρίσης, θεωρείται η συνεχής πτώση των τιμών στο γάλα, στο βόειο κρέας και ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ιδιαίτερα για τους χοιροτρόφους, θεωρείται ότι το εμπάργκο στη Ρωσία, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, και αυτό παρ’ ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να μπουν στην κινέζικη αγορά.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ζητούν άμεσα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τα 700 εκατομμυρια Ευρώ που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, στα οποία προστέθηκαν άλλα 150 εκατομμύρια Ευρώ, την περασμένη εβδομάδα. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους περίπου 42.000 αγρότες που αναγνωρισμένα βρίσκονται στα όρια πτώχευσης, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφαν Λε Φολ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγρότες θεωρούν «ως σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια που τους αναλογεί, η οποία συρρικνώνεται σε μερικές χιλιάδες, όταν τα χρέη πολλών στις τράπεζες φθάνουν τις 200.000 ευρώ, οι δε τράπεζες δεν δείχνουν ιδιαίτερα συνεργάσιμες.

Οι παραγωγοί ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα, όπως τη σήμανση προέλευσης του κρέατος, ιδιαίτερα στα μεταποιημένα προϊόντα.

Μόνιμο αίτημά τους είναι επίσης, να σταματήσει «η στρέβλωση του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Θεωρούν ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα έχει προκαλέσει ανισορροπίες στην αγορά.

Οι αγρότες απειλούν, ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δράσεις κατά των σούπερ μάρκετ τις ερχόμενες μέρες, εάν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες τροφίμων και τους μεγάλους διανομείς το θέμα του καθορισμού των τιμών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτών ( FNSEA) ζητά την συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις με τους διανομείς και τη βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οικονομικά περιθώρια κέρδους για όλους. Ο πρόεδρος της FNSEA Ξαβιέ Μπελέν εξήγησε επανειλημμένα ότι κατά μέσον όρο ένα χοιροτροφείο στη Βρετάνη έχει ζημία 6.000 ευρώ ανά εβδομάδα. «Σήμερα σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, ο παραγωγός παραμένει ο μόνος κρίκος που βρίσκεται σε δυσκολία», υπογράμμισε.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo