“Κλειδώνει” η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η χθεσινή μέρα φαίνεται ότι υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας που απαιτείται πολιτικά για την κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση την κάνει πιο ρεαλιστική και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα… κερδίσει το στοίχημα και θα διαμορφωθεί η πλειοψηφία των «151» στην ψηφοφορία.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς έδειξαν ότι προσανατολίζονται προς καταφατική ψήφο, ενώ μαζί τους φαίνεται να συντάσσεται και ο Σπύρος Λυκούδης, παρά την αρχική του τάση για αποχή.

Έτσι, στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα προστεθούν τρεις ψήφοι, συν αυτές των Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα και Δανέλλη, δηλαδή εκτός απροόπτου, 152.

ΚΙΝΑΛ: Κρεμαστινός και Γιώργος Παπανδρέου

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στον Alpha άφησε μεν ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέλη του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε όμως πως θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ την ίδια στιγμή τη χαρακτήρισε «κακή για τη χώρα».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και μια πιθανή υπερψήφιση εκ μέρους του ανέφερε ότι «είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη».

Άλλωστε, η στάση του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται καθοριστική και η επί της ουσίας σιωπή του ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζει να τοποθετηθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις Γεννηματά περί ενότητας αφορούσαν και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος χθες στο «Κόκκινο FM» έκανε άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι «έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο όμορων χώρων μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του απάντησε εμμέσως, λέγοντας πως «η χώρα “βράζει” και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και γενικότερα εξαιτίας μιας αδύναμης κυβέρνησης, η οποία στην πραγματικότητα στηρίζεται από τα υπολείμματα της ακροδεξιάς. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θέτουν την προσωπική άποψή τους πάνω από όλα αυτά».

Θετική άποψη απέναντι στη Συμφωνία φέρονται να έχουν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής, Αχμέτ Ιλχάν.

Οι ενστάσεις της ΝΔ για τη ρηματική διακοίνωση του Ζάεφ

Τις ενστάσεις τους για τη ρηματική διακοίνωση του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασαν πηγές της ΝΔ, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η αναφορά σε «μακεδονικό λαό» στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Άρα στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν μεταβάλει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο.

Οι ίδιες πηγές εστίαζαν σε δύο ακόμη σημεία, τη γλώσσα και την εθνότητα.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, πηγές της ΝΔ λένε πως όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. «Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως “μακεδονική” γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο “νοτιοσλαβική”. Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα», σημειώνουν.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν: «Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα