Κλείνει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας ο Κιμ – Ικανοποίηση Τραμπ

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών της χώρας τον Μάιο και πως θα καλέσει εμπειρογνώμονες από την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να παρευρεθούν στο κλείσιμο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Μουν Τζε-ιν, αναφέρει η Σεούλ.

Στη σύνοδο κορυφής, ο Κιμ δήλωσε ότι θα «κλείσει το χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο και θα καλέσει σύντομα εμπειρογνώμονες από την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να φανερώσουν τη διαδικασία στη διεθνή κοινότητα με έναν διαφανή τρόπο», τόνισε η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο Τραμπ χαιρέτισε την επανεπιβεβαίωση του στόχου από Ν. Κορέα και Β. Κορέα για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν, ότι είναι καλά νέα για τον κόσμο ότι οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας επανεπιβεβαιώσαν τον στόχο για πλήρη αποπυρηνικοποίηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ανέφερε το γραφείο του Μουν.

Κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, Μουν και Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη να διεξαχθεί σύντομα η σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των ερχόμενων τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Ο Μουν και ο Τραμπ επίσης αντάλλαξαν απόψεις για δύο με τρεις πιθανές τοποθεσίες για τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ, τόνισε το γραφείο του νοτιοκορεάτη ηγέτη.

«Η σθεναρή στάση απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ απέδωσε καρπούς»

Η σθεναρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στην Βόρεια Κορέα επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της ιστορικής συνάντησης που αναμένεται ότι θα έχει σύντομα με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ υπενθύμισε, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, τις κριτικές που είχε δεχθεί από τους επικριτές του την εποχή που επικρατούσε η μέγιστη ένταση με τον Κιμ και οι δύο ηγέτες αντήλλασσαν σχεδόν καθημερινά προσωπικές προσβολές και απειλές για πόλεμο.

«Θυμάστε τι έλεγαν; “θα μας βυθίσει σε πυρηνικό πόλεμο”», είπε απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του ο Τραμπ.

«Όχι, το σθένος θα μας προφυλάξει από τον πυρηνικό πόλεμο, δεν θα μας βυθίσει σε αυτόν», υπογράμμισε.

Ο Τραμπ εξέφρασε εξάλλου με κάποια επιφύλαξη αισιοδοξία για τη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να έχει ως τον Ιούνιο με τον Κιμ, μετά την ιστορική συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Μουν Τζε-ιν.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση εντός των προσεχών τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση», αλλά «θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή», σημείωσε.

«Το επαναλαμβάνω, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Εγώ μπορεί να πάω. Αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει. Στην περίπτωση αυτή φεύγω», κατέληξε.

«Ο Κιμ είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επίτευξη αποπυρηνικοποίησης»

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι «προετοιμασμένος να παρουσιάσει ένα σχέδιο» που θα συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέo, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News.

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι αναφερόταν σε μια «καλή συζήτηση» που είχε με τον Κιμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πιονγκιάνγκ που είχε αρχικά μείνει μυστική.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα