Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούν 7th, 2016

Κλείνει η αξιολόγηση-Έως το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις

6e86bfdc73924e2c88bd1c558b01c13cΟλοκληρώνεται σήμερα και  τυπικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς στο EuroWorking Group της Δευτέρας αποφασίστηκε η διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η εν λόγω πηγή της ευρωζώνης ανέφερε πως  η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι σήμερα Τρίτη.«Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος

Παράλληλα από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Μοσκοβισί: Το «95%» του απαιτούμενου έργου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λευκός Οίκος: Σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα αλλά πρέπει να ληφθούν κι άλλες σημαντικές αποφάσεις

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την πρόοδο της αξιολόγησης. Μια ικανοποίηση που εκδηλώθηκε μέσω του Τζος Έρνεστ, εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε για «γνήσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία».

«Όσο η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να τηρούν την υπόσχεση για βοήθεια είμαστε σε καλό δρόμο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ξεκαθαρίζοντας ότι για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η ελληνική κρίση δεν λύνεται εν μία νυχτί , καθώς υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στο μέλλον από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο από τον Λευκό Οίκο επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν τους εταίρους στην επίλυση της ελληνικής κρίσης.

«Υπάρχουν παραπέρα σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο μέλλον και οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων» σημειώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.  «Πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες για να υποστηρίξουν τους εταίρους στην επίλυση της ελληνικής κρίσης» τονίστηκε.
.
«Όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να τηρούν την υπόσχεση για βοήθεια, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» σχολίασε.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, βλέπουμε αυθεντική δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τονίστηκε ακόμη.

Όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να λυθεί «μέσα σε μια νύχτα», αλλά οι εξελίξεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από την εποχή που οι ευρωελληνικές σχέσεις φαινόταν ότι οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ελλάδα διότι πήραν αποφάσεις-μη δημοφιλείς πολιτικά- που είναι όμως απαραίτητες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo