ΚΙΝΑΛ: Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια για τον εκλογικό νόμο από την κυβέρνηση

“Τέρμα πια τα μικροκομματικά παιχνίδια και με τον εκλογικό νόμο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. H κυβέρνηση, λοιπόν, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρότασή μας και να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου για ψήφιση στη Βουλή. Αλλιώς η όλη συζήτηση που εκπορεύεται από το Μαξίμου είναι καθαρά επικοινωνιακού τύπου και δεν φανερώνει καμία πραγματική πρόθεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την πλευρά της πλειοψηφίας”. Αυτό αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, σε αναλυτικό σημείωμα του Τομέα Επικοινωνίας για τον εκλογικό νόμο και την ανακίνησή του από κυβερνητικά στελέχη.

Το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει, όπως υποστηρίζει, κάθε επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια για τη σύνδεση του εκλογικού νόμου ή διατάξεων αυτού με μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως προσθέτει, το εκλογικό σύστημα, ιδιαίτερα, δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που οδηγεί είτε στη συντήρηση του διχαστικού μικρού δικομματισμού, είτε σε κινδύνους για την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Επίσης, επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου εκλογικού νόμου ευρύτερης αποδοχής, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία τού πολιτικού συστήματος μας και θα εξασφαλίζει εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων, ενώ θα ευνοεί τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι έχει διατυπώσει και προτείνει έναν ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο, ενώ το κυβερνητικό κόμμα έχει εργαλειοποιήσει με άθλιο τρόπο το εκλογικό σύστημα, αλλάζοντας κάθε τόσο στάση κατά πώς το βολεύει.

“Να θυμίσουμε πως η Κεντροαριστερά υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι σήμερα με το Κίνημα Αλλαγής μία μεγάλη παράταξη που πολιτεύεται με συνείδηση εθνικού συμφέροντος, που για τους επιτελείς του Μαξίμου αποτελούν άγνωστες λέξεις. Ας σταματήσουν πια να χρησιμοποιούν τον εκλογικό νόμο για αλισβερίσια και μικροκομματικά παιγνίδια. Εμείς λέμε ΝΑΙ στην ΑΛΛΑΓΗ του εκλογικού νόμου, αλλά ΟΧΙ στα μικροκομματικά παιχνίδια που συνδέονται με αυτή” τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Διατυπώνει εκ νέου τη συνολική πρότασή του που αποφασίστηκε στο συνέδριό του τον Μάρτιο, η οποία περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις:

“Α. Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές. Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Με αυτήν την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.

Β. Την κατάτμηση όλων των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Μετά από 2 χρόνια η κυβέρνηση επιτέλους κατάλαβε ότι ήταν σωστή η πρότασή μας για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και εν μέρει και αποσπασματικά το έφερε τώρα. Από την αρχή είχαμε πει ότι με την κατάτμηση όλων των μεγάλων και αχανών περιφερειών ενισχύεται η διαφάνεια, αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

Η συνολική πρότασή μας αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ενότητας.

Γ. Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

Δ. Τη δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων), που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Ε. Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

– Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτόν τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.

– Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

– “Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών.

– Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα