Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ: Η επίσκεψη Trump στην Κίνα ευκαιρία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Η επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στο Πεκίνο θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ Cui Tiankai, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Trump αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Η επίσκεψή του στο Πεκίνο θα η πρώτη από ξένο αρχηγό κράτους μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), δήλωσε ο Cui. Η επίσκεψη θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της ειρηνικής ανάπτυξης, σημείωσε ο πρέσβης.

Η Κίνα θα συνεχίσει να επιδιώκει την επέκταση και σύγκλιση κοινών συμφερόντων με τον υπόλοιπο κόσμο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον καλύτερο, στενότερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Cui. Ο πρόεδρος Trump θα έρθει στην Κίνα σε μια ιστορική στιγμή και η επίσκεψή του θα αποτελέσει συνέχεια των στρατηγικών του επαφών με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, επί τη βάση του προηγούμενου «πολύ καλού διαλόγου», των τηλεφωνικών επαφών και των πολλών επιστολών, δήλωσε ο Τσούι. «Οι ομάδες μας εργάζονται πολύ στενά για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Trump και ελπίζουμε ότι θα είναι μια επιτυχημένη και πολύ παραγωγική επίσκεψη», ανέφερε ο πρέσβης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Cui ανέφερε ότι η Κίνα θα είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει μια εμπειρία που θα ξεπερνά κατά πολύ το πλαίσιο μιας απλής επίσημης επίσκεψης για τον πρόεδρο Trump και την οικογένειά του. «Έχουμε όλα όσα απαιτούνται για μια επίσημη επίσκεψη, για παράδειγμα, τις επίσημες συνομιλίες, το τιμητικό άγημα, το επίσημο δείπνο», δήλωσε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Αλλά θέλουμε περισσότερο από αυτό», πρόσθεσε.

Ο πρέσβης δήλωσε είπε ότι θα υπάρξουν «κάποιες ειδικές ρυθμίσεις» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρώτη οικογένεια ως ανταπόδοση στη φιλοξενία που έλαβε ο Xi και η σύζυγός του κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Απριλίου στο θέρετρο Mar-a-Lago του Trump στη Φλόριντα. Ο Cui ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Trump στην Κίνα, οι δύο πρόεδροι θα έχουν επαρκή χρόνο για «στρατηγικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου», οι οποίες είναι «εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Δεδομένου ότι το ταξίδι του Trump θα καλύψει πέντε χώρες στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει γεμάτο πρόγραμμα στο Πεκίνο. «Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψει για μια δεύτερη επίσκεψη», βλέποντας περισσότερες πόλεις της Κίνας, είπε ο Cui.

Η εμπορική συνεργασία και το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο συγκαταλέγονται στα βασικά θέματα των συνομιλιών του Trump στο Πεκίνο. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, υπήρξαν και πρέπει να συνεχίσουν να είναι αμοιβαία επωφελείς, είπε ο Cui. Καθώς αυξάνεται η οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο χωρών, «νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η έκβαση μπορεί να είναι μόνο αμοιβαία επωφελής ή αμοιβαία επιζήμια», δήλωσε ο Cui. Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «σημαντικά αποτελέσματα» στο οικονομικό και εμπορικό μέτωπο με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Trump στην Κίνα.
Μιλώντας για πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Cui δήλωσε ότι η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής όλων των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω σειράς ψηφισμάτων. «Ειλικρινά, πολλές από αυτές τις κυρώσεις θα εφαρμοστούν με υψηλό κόστος για την ίδια την Κίνα, επειδή είμαστε γείτονες της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ο Cui. Ωστόσο, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, καθώς πιστεύει στο «γενικότερο συμφέρον του πλανήτη» για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας, πρόσθεσε. Ο Cui επεσήμανε επίσης ότι το πυρηνικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί από την ίδια την Κίνα. «Απαιτούνται κοινές προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι η κατάσταση της Κορεατικής Χερσονήσου θα είναι μια από τις προτεραιότητες του διαλόγου μεταξύ του Xi και του Trump, ο Cui ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε περισσότερες συμφωνίες για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα