Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα πληρώσει ακριβά για τις απειλές ο Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα ανακοινωσε σήμερα ότι ενδέχεται να προχωρήσει στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα καταστρέψει την απομονωμένη χώρα, ο ηγέτης της οποίας Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να κάνει τον «ψυχικά ανισόρροπο» Τραμπ να πληρώσει ακριβά τις απειλές του.

 

Ο Κιμ δεν διευκρίνισε το είδος της δράσης που θα αναλάβει εναντίον των ΗΠΑ ή του Τραμπ, με τον οποίο ανταλλάσσει προσβολές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη άμεση δήλωση του είδους αυτού από τον βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Κιμ, ο Ρι Γιονγκ Χο, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλιά του πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια πρωτοφανούς κλίμακας δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Ρι, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκέπτεται ο Κιμ.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει ποτέ υποστεί ατομική επίθεση, χαρακτήρισε την απειλή «εντελώς απαράδεκτη».

Κατά την πρώτη ομιλία του την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τραμπ δήλωσε πως θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, αν απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, και αποκάλεσε τον Κιμ «άνθρωπο πύραυλο» σε αποστολή αυτοκτονίας.

Ο Κιμ δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα θα εξετάσει «το υψηλότερο επίπεδο σκληροπυρηνικών αντιμέτρων στην ιστορία» εναντίον των ΗΠΑ και πως τα σχόλια του Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «η ορθή οδός».

«Θα δαμάσω σίγουρα και οριστικά τον ψυχικά ανισόρροπο αμερικανό ξεμωραμένο με φωτιά», αναφέρει ο Κιμ στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σε χωριστό τηλεγράφημά του, το KCNA προχώρησε σε επικρίσεις σε βάρος επίσημων κινεζικών μέσων ενημέρωσης –κάτι σπάνιο– λέγοντας ότι τα σχόλιά τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν βλάψει τις σχέσεις και δείχνουν ότι το Πεκίνο, ο μοναδικός μεγάλος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έχει πάρει το μέρος της Ουάσινγκτον. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης «επεμβαίνουν ανοικτά στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας»και βάζουν μια σφήνα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κλιμάκωση των δηλώσεων σημειώθηκε παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες να ανταποκριθούν στο ύψος των ευθυνών τους ώστε να μην «υπνοβατήσουμε» προς έναν πόλεμο.

Η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

Πεκίνο: Υπέρ της αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ουάνγκ τόνισε ότι η Κίνα παραμένει μια δύναμη που φροντίζει για την ειρήνη και καταβάλλει αδιάκοπα προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.

«Ανεξαρτήτως των αλλαγών στις συνθήκες, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα απαιτηθεί, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, η Κίνα θα επιμένει πάντα στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της (κορεατικής) χερσονήσου, προωθώντας τον διάλογο», επεσήμανε ο Ουάνγκ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Στο μεταξύ το Πεκίνο ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα του θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διεξάγει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα είναι αντίθετη με την επιβολή μονομερών κυρώσεων εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Η Μόσχα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης

Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου δηλώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση του βορειοκορεατικού προβλήματος (…) Οποιαδήποτε άλλη λύση ίσως να έχει ανεπιθύμητες, ακόμη και καταστροφικές συνέπειες», τόνισε στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω «από την ανταλλαγή ανόητων και γεμάτων απειλές δηλώσεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα