ΚΕΕΛΠΝΟ: 22 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – 9 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Είκοσι έξι άνθρωποι είχαν νοσήσει από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως και τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι περιοχές είναι στις οποίες εντοπίστηκαν τα κρούσματα είναι οι δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Σαλαμίνας και Ηλιούπολης στην Αττική, Η Χαλκηδόνα, το Ωραιόκαστρο και το Κορδελιό-Εύοσμος στη Θεσσαλονίκη, η Χαλκίδα, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας και η Τανάγρα Βοιωτίας.

Τα περισσότερα κρούσματα (συνολικά 13) έχει ο Δήμος Μεγαρέων. Στον δήμο Τανάγρας υπάρχουν 2 κρούσματα, και στους υπόλοιπους από ένα.

Από τους 22 ασθενείς, οι 20 είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Οι υπόλοιποι δύο είχαν ηπιότερες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Όλοι οι ασθενείς, πλην ενός, χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά οι 12 έχουν ήδη λάβει εξιτήριο. Οι εναπομείναντες εννέα νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 13 έως 88 ετών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και, γενικά, άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Επειδή οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια απ’ όλους, σε όλην την επικράτεια.

Σχετικά Νέα