Κατρούγκαλος: Καταρρέει η ρητορική της αντιπολίτευσης περί 4ου μνημονίου

«Καταρρέει η ρητορική της αντιπολίτευσης ότι επρόκειτο περί τέταρτου μνημονίου γιατί αυτός είναι ένας προϋπολογισμός που για πρώτη φορά τα 8 αυτά μαύρα χρόνια της κρίσης δεν έχει καμία περικοπή, δεν έχει κανένα δυσμενές μέτρο ενώ αντίθετα έχει μία σειρά από πολύ θετικά μέτρα για όλο τον κόσμο». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, όπως μεταδίδει η avgi.gr,  πως «η ΝΔ ούτως ή άλλως στην απίθανη περίπτωση που θα ερχόταν στην κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταργούσε μία σειρά από κοινωνικές ρυθμίσεις δικές μας». Πρόσθεσε δε πως «το σημαντικότερο, ακόμα και αυτό που δεν έχει πει φανερά, πρόκειται να μειώσει σημαντικά εκ νέου τις συντάξεις γιατί δεν είναι δυνατόν να μειώνεις κατά 20% όπως λέει ότι θα κάνει τις εισφορές και ταυτόχρονα να έχεις χρήματα για να πληρώνεις τις συντάξεις». «Το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα κλασικά νεοφιλελεύθερο σχήμα που πιστεύει ότι μπορούμε με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, του κοινωνικού κράτους να έχουμε ανάπτυξη. Έχει φανεί στην Ευρώπη ότι αυτό καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον «νόμο Κατρούγκαλου», επισήμανε πως «οι περικοπές των συντάξεων δεν ήταν τμήμα του ασφαλιστικού νόμου. Ο ασφαλιστικός νόμος είχε ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να περικόψει τις συντάξεις , διατηρώντας την προσωπική διαφορά για πάντα. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, το 2017, ήρθε ένας εκβιασμός από το ΔΝΤ που με τη δική του λογική και αμφισβητώντας τα νούμερα τα οποία εμείς είχαμε παρουσιάσει και την προφανή πρόοδο που είχε παρουσιαστεί όχι μόνο στον τομέα του ασφαλιστικού αλλά και στον τομέα της οικονομίας, απαίτησε να γίνει η περικοπή αυτή από 1/1/2019 και οι ευρωπαίοι που εκείνη την περίοδο ήθελαν οπωσδήποτε το ΔΝΤ δεν απέκρουσαν τον εκβιασμό αυτόν».

«Αυτόν τον εκβιασμό τον αποκρούσαμε στην πράξη ακριβώς γιατί αποδείξαμε ότι και διαρθρωτικά δεν χρειαζόταν μια που ο ασφαλιστικός νόμος με τις αναλογιστικές μελέτες που τον συνόδευαν δεν απαιτούσε παρόμοιες περικοπές και ούτε και δημοσιονομικά εφόσον τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που είναι», συνέχισε. Απαντώντας δε στον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να πιστωθεί στην κυβέρνηση η μη περικοπή των συντάξεων γιατί ήταν δικό της μέτρο, ο ίδιος επανέλαβε πως «δεν περιλαμβανόταν στο ασφαλιστικό νόμο, δεν ήταν κάτι που εμείς θεωρούσαμε αναγκαίο για την ισορροπία του συστήματος», αλλά «αποτέλεσμα εκβιασμού» και «επιτέλους τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν το 2017 αυτόν τον εκβιασμό τον ανατρέψαμε. Προφανώς λοιπόν πρέπει να μας πιστωθεί αυτή η εξέλιξη».

Σχετικά Νέα