Κατρούγκαλος:«Αυτός ο περίφημος δημοσιονομικός κόφτης υπάρχει από το 1949»

kjhk«Αυτός ο περίφημος δημοσιονομικός “κόφτης” υπάρχει από το 1949, όταν θεσπίστηκε το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Γερμανίας και τότε έφερε το όνομα “χρυσός δημοσιονομικός κανόνας”», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Το 2009, στο Σύνταγμα της Γερμανίας, πήρε πιο αυστηρό χαρακτήρα και μετά ενσωματώθηκε στα Συντάγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν πρόκειται για συγκεκριμένη λήψη μέτρων, αλλά για έναν μηχανισμό», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, εξηγώντας ότι «οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων θα προσαρμόζονται κατά το ποσοστό που υπολείπεται, για να πιαστεί ο συγκεκριμένος δημοσιονομικός στόχος».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν μέτρα χωρίς να φτάσει η τελική απόφαση στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Ο κόφτης δεν αφορά τη λήψη μέτρων, αλλά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ως προς το λογιστικό του σκέλος».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα νέα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουμουτσάκος προηγουμένως στη συζήτηση στο «ενικό» είναι τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ και χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. «porte parole του ΔΝΤ», προκαλώντας τον να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη όταν θα αποδειχθεί ότι ο «κόφτης» δεν αφορά τη λήψη νέων μέτρων.

Σχετικά Νέα