Καταγγελία από σύλλογο διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με καταγγελία  ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνει  κάλεσμα στη νέα Διοίκηση του Ιδρύματος και τη Σύγκλητο να πάρουν ξεκάθαρα θέση κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη συνδικαλιστική δράση στο ΕΚΠΑ, η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013.

ekpa-3_3

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη συνδικαλιστική δράση στο ΕΚΠΑ. Μια παρέμβαση που στοχεύει στην ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων και που προσβάλει βάναυσα τα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Η απαράδεκτη παρέμβαση των διωκτικών αρχών ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Σύλλογός μας βρισκόταν στην κορύφωση μιας πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης πρωτόγνωρης μαχητικότητας, αποφασιστικότητας και αυτενέργειας, όταν, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων εκατοντάδων συναδέλφων μας στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, αγωνιζόμασταν ενάντια στη διάλυση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Τότε, το ζητούμενο για τις διωκτικές αρχές ήταν τα στοιχεία των μελών της Απεργιακής Επιτροπής, ενός ανοιχτού οργάνου του Συλλόγου μας που ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών μας Συνελεύσεων.

Από τη λήξη της απεργίας μας και μετά, η Ασφάλεια συνέχισε να ασχολείται μαζί μας. Από το Γενάρη του 2014, ξεκίνησε νέα προκαταρκτική εξέταση στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκε και πάλι η συνδικαλιστική μας δράση την εποχή της απεργίας.
Τον Οκτώβρη του 2014, και εντελώς τυχαία την εποχή του αγώνα φοιτητών-εργαζομένων ενάντια στις αυταρχικές πρακτικές της Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ενεργοποιήθηκε η παραπάνω διαδικασία και συνάδελφοί μας κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, επ’ απειλή απαγγελίας κατηγοριών.

Σήμερα, για τρίτη φορά, το κράτος, μέσω των διωκτικών του μηχανισμών, «ασχολείται» με τους αγώνες των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ. Το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ζητάει, με την από 30/3/2015 παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμα εργαζομένων του ΕΚΠΑ, αυτή τη φορά, για τα γεγονότα της εποχής Φορτσάκη. Για την «εισβολή και παραμονή ατόμων στον προαύλιο χώρο» της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ την 20ή/10/2014 και για «την εισβολή ατόμων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου […] και την παράνομη κατακράτηση μελών αυτής» την 30ή/10/2014.

Πρόκειται για την ημέρα (20/10/2014) που η Πρυτανεία ήταν επιτέλους ανοιχτή, αφού ο Θ. Φορτσάκης είχε κλειδωμένους τους εργαζόμενους μέσα επί μία βδομάδα, παρά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, τις ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ, κ.α., και για την ημέρα (30/10/2014) που έγινε Σύγκλητος με επίτιμα μέλη… τα τηλεοπτικά κανάλια, σε απευθείας μετάδοση στο πανελλήνιο.
Πρόκειται για την εποχή που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ επέμενε ότι δεν καλούσε την αστυνομία, δε ζητούσε εισαγγελική παρέμβαση, απλώς συνέβαινε… τα ΜΑΤ να αποκλείουν την Πρυτανεία και να χτυπάνε φοιτητές, οι προανακριτικές εξετάσεις να ξεκινάνε, κ.α. Κι όλα αυτά, για να στήσει ο τέως Πρύτανης την πολιτική του καριέρα πάνω στα επεισόδια που ο ίδιος δημιουργούσε…

Η παρέμβαση των διωκτικών μηχανισμών στη συνδικαλιστική δράση συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων. Πρακτικές του είδους καταδεικνύουν ότι το κράτος έχει συνέχεια, την οποία δεν αναιρούν οι εναλλαγές σε επίπεδο προσώπων και κομμάτων. Οι διώξεις των αγώνων αποτελούν συστατικό στοιχείο για τη διασφάλιση της σιγής μιας κοινωνίας που έχει φτάσει στο όριο από τις μνημονιακές πολιτικές.

Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη παραγωγή διώξεων ενάντια σε κινηματικές πρακτικές με στόχο την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και τη δίωξη του ελεύθερου φρονήματος των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση φίμωσης των αγωνιζόμενων φοιτητών και των διδασκόντων που συνεχίζουν να υψώνουν το ανάστημά τους στον αυταρχισμό, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές κινηματικές διαδικασίες. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο Χρήστο Ξαγοράρη, φοιτητή του ΕΚΠΑ, και τον Παναγιώτη Σωτήρη, τέως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών για τα γεγονότα της εποχής Φορτσάκη.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των απεργιακών μας αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ευρύτερα. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά και αποφασιστικά το δικαίωμά μας στην ελεύθερη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες και τα σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταδικάσουν την ακραία απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιακών αγώνων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ωμή παρέμβαση του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

Κι επειδή αυτή τη φορά η εμπλοκή των διωκτικών μηχανισμών δεν ήρθε από μόνη της, αλλά με την έγκληση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, καλούμε τη νέα Διοίκηση του Ιδρύματος και τη Σύγκλητο να πάρουν ξεκάθαρα θέση: Επιθυμούν τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο Ίδρυμα; Η συνέχιση της εκκωφαντικής σιωπής τους θα συνιστά αποδοχή πρακτικών καταδικασμένων στη συνείδηση όλων μας.

Ιστορικό παρεμβάσεων των διωκτικών αρχών στο ΕΚΠΑ

– Στις 6/12/2013, κι ενώ οι γενικές συνελεύσεις μας αποφάσιζαν τη συνέχιση της πολύμηνης απεργίας μας, το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών (4/12), ζητούσε από το προεδρείο του τέως ΔΣ του Συλλόγου τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της 2ας/12/2013, καθώς και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής, ενός ανοιχτού οργάνου του Συλλόγου μας που ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

– Στις 12/12/2013, καλούνται για ένορκη εξέταση τα μέλη του προεδρείου της ΓΣ της 2ας/12/2013. Χρησιμοποιώντας σαν αφορμή άσχετα δημοσιεύματα στον Τύπο (για τις λίστες διαθεσίμων που είχε καταρτίσει το Υπουργείο με βάση την αυτοαπογραφή), και πάλι το ζητούμενο ήταν να φτάσουν τα στοιχεία των μελών της Απεργιακής Επιτροπής στην Ασφάλεια.

– Στις 20/1/2014, γίνεται παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία αφορούσε μια προδήλως κατασκευασμένη υπόθεση περί πλαστογράφησης του εγγράφου με το οποίο είχαν ζητηθεί τα στοιχεία των μελών της Απεργιακής Επιτροπής στις 6/12/2013. Μία υπόθεση σκευωρίας με στόχο την ποινική ομηρία των αγωνιζόμενων εργαζομένων, την τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό.

– Τον Οκτώβρη του 2014, και εντελώς τυχαία την εποχή του αγώνα ενάντια στις αυταρχικές πρακτικές της Διοίκησης Θ. Φορτσάκη που κλείδωνε τους εργαζόμενους μέσα στην Πρυτανεία, η παραπάνω προανακριτική εξέταση μετατράπηκε σε προκαταρκτική εξέταση. Τα μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 11ης/12/2013, καθώς και δύο μέλη της μειοψηφίας του τέως ΔΣ, κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή επ’ απειλή απαγγελίας κατηγοριών.

– Στις 2/5/2015 ο φοιτητής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Ξαγοράρης, καλείται να καταθέσει ανωμοτί για κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ το Νοέμβριο του 2014.

– Στις 20/5/2015, το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, επανέρχεται, ζητώντας με την από 30/3/2015 παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας δύο εργαζομένων του ΕΚΠΑ. Αυτή τη φορά, για τα γεγονότα της εποχής Φορτσάκη. Για την «εισβολή και παραμονή ατόμων στον προαύλιο χώρο» της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ την 20ή/10/2014 και για «την εισβολή ατόμων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου […] και την παράνομη κατακράτηση μελών αυτής», την 30ή/10/2014.

– Στις 3/6/2015, με νέο έγγραφο, ζητούνται από την ΠΟΣΔΕΠ τα στοιχεία του Παναγιώτη Σωτήρη για «εισβολή» στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την 30ή/10/2014».

Σχετικά Νέα