Καμουφλαρισμένο «παράλληλο πρόγραμμα» ΝΔ – ΔΝΤ οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης;

Δύο μέρες μετά την παρουσία του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι το σύνολο του προγράμματος της σημερινής Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από την ίδια λογική η οποία κυριαρχεί στις προτάσεις του ΔΝΤ. Προτάσεις που ωστόσο είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση.

Προσεκτική ανάλυση των προχθεσινών εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν την άμεση και εκλεκτική “συγγένεια” τους με τις πιο σκληρές θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ενδεικτικά:

1. Στο εργασιακό ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται οι προστατευτικές ρυθμίσεις των εργαζομένων και πρότεινε η θέση του εργαζόμενου να επαφίεται στην καλή θέληση κάθε εργοδότη να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού της εργασίας.

2. Για το Ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη λογική ενός ασφαλιστικού συστήματος περιεχομένου Πινοσέτ που θέτει σε κίνδυνο 1,5 εκατομμύριο επικουρικούς συνταξιούχους. Στην περίπτωση που εφαρμόσει την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, επειδή οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις και εφόσον οι νέοι ασφαλισμένοι δεν εισφέρουν πλέον στο Ασφαλιστικό σύστημα, τότε θα δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα. Τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο ενδεχόμενα. Είτε το κράτος θα πρέπει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό να πληρώνει αυτές τις συντάξεις, είτε οι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα έχουν συντάξεις.

Πέραν αυτού γίνεται σαφές ότι όσοι μπουν στην ιδιωτική ασφάλιση στην πραγματικότητα θα θέσουν τα χρήματα τους σε επενδυτικό κίνδυνο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί η περίπτωση των ασφαλισμένων της “ΑΣΠΙΣ”.

3. Όσον αφορά το ζήτημα του αφορολόγητου, εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020 σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ.

4.Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα αποκαλύπτεται ότι η ΝΔ προτείνει ότι και το ΔΝΤ που επέμενε στις διαπραγματεύσεις του Τρίτου Προγράμματος να ενταχθούν όλα τα επιδόματα στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

5.Τέλος, σχετικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους δανειστές με αντικείμενο την οριστική ακύρωση των μειώσεων, ο κ.Μητσοτάκης απέφυγε να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην περίπτωση επιμονής των πιστωτών στην εφαρμογή του επαχθούς μέτρου, ευθυγραμμιζόμενος επί της ουσίας με την πλέον ακραία στάση του ΔΝΤ.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας το σύνολο της παρουσίασης του αρχηγού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιούσαν τον χαρακτηρισμό του «παράλληλου προγράμματος» ΝΔ – ΔΝΤ και μάλιστα σε άτεχνα καμουφλαρισμένη μορφή που απλά αποσκοπούσε σε αποπροσανατολισμό και πρόκληση σύγχυσης στο εκλογικό σώμα.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα