Καθηλωμένη η Alitalia λόγω απεργίας

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, το 60% των πτήσεων της Alitalia ακυρώθηκαν σήμερα εξαιτίας απεργίας του προσωπικού της εταιρίας. Τα μέλη των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων –Cgil, Cisl και Uil– προχώρησαν σε τετράωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι εγγεγραμμένοι στα λεγόμενα αυτόνομα συνδικάτα επέλεξαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία με κυριότερα αιτήματα τις περικοπές που προβλέπονται από την νέα σύμβαση εργασίας, η οποία θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Μαρτίου, αλλά και τη νέα οικονομική κρίση της εταιρίας. Χθες, στο υπουργείο Μεταφορών στη Ρώμη ξανάρχισε ο διάλογος της εργοδοσίας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, χωρίς όμως να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν μεταξύ των άλλων ότι η Alitalia «θέλει να εγκαταλείψει την εθνική σύμβαση εργασίας και να επιβάλει έναν δικό της, εταιρικό κανονισμό. Πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, η οποία είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Σε ανοικτή επιστολή του, που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, εργαζόμενος της εταιρίας θυμίζει πως ήδη στο παρελθόν, ο μισθός των υπαλλήλων «μειώθηκε κατά 30% για διάστημα έξι μηνών», ενώ προσθέτει ότι «η έλευση επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα δεν έφερε ουσιαστικά οφέλη, αν εξαιρέσει κανείς έναν αισθητικό καλλωπισμό». «Σε διάστημα οκτώ ετών οδηγηθήκαμε ουσιαστικά τρεις φορές σε χρεοκοπία, αλλά κανείς, εκτός από εμάς τους εργαζόμενους, δεν ζήτησε από τους μεγαλομάνατζερ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», γράφει ο εργαζόμενος.

Οι ιταλοί υπουργοί Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο και Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα κάλεσαν την εταιρία να καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για να μπορέσει να ξεπερασθεί η κρίσιμη αυτή φάση (στα ταμεία της Alitalia υπάρχουν χρήματα μόνον μέχρι τον Ιούνιο) ενώ ζήτησαν και από τα συνδικάτα να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να συμβάλουν στην επιτυχία του διαλόγου.

Σχετικά Νέα