«Ευχαριστίες»Κέρι προς Ιραν για την απελευθέρωση των Αμερικανών ναυτών

keriΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε «τις ευχαριστίες του»  προς τις αρχές του Ιράν για τη «γρήγορη» απελευθέρωση των δέκα Αμερικανών ναυτών που συνελήφθησαν την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.

«Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας» δήλωσε ο Κέρι.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια» στις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν «για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος».

Οι δέκα πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου.

«Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα. καθώς διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα [του Ιράν] δεν ήταν σκόπιμη» ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι τα δύο μικρά σκάφη είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.

«Όταν έχει ένα πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι» είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Σχετικά Νέα