Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αναταραχή που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,07% στις 382,51 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,29%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,34%, κέρδη για τον γαλλικό CAC 40 0,20%, ενισχύεται και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,16%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,98% και ο ισπανικός IBEX κινείται ανοδικά κατά 0,6%.

Χτες ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών”, δήλωσε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για την “ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων”. Αρκετά υπουργεία θα καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.

Ο Μάκρι δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν “ένας κακός φόρος”, την τρέχουσα περίοδο είναι “επιτακτική ανάγκη”.

Επίσης χτες η τουρκική κεντρική τράπεζα υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στάση στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, μετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 15ετίας. Υπενθυμίζεται πως η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 40% της αξίας της.

Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως τάσσεται υπερ της επιβολής νέων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα