Ιταλία: «Οχι» στα ψηφοδέλτια Ρέντσι από τους αριστερούς του Δημοκρατικού Κόμματος

Μετά το πέρας μιας τεταμένης συνεδρίασης, την περασμένη νύχτα, η εσωκομματική αριστερή μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία για την έγκριση των εκλογικών ψηφοδελτίων που ετοίμασε ο γραμματέας του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος, ενώ ο Ρέντσι επανεξελέγη γραμματέας των «Δημοκρατικών» με 69% των ψήφων, τώρα κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου το 90% των εκλόγιμων θέσεων σε πολιτικούς που πρόσκεινται στην μετριοπαθή, κεντρώα γραμμή του.

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρει ότι η μειοψηφία, που έχει ως σημεία αναφοράς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και τον περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι Μικέλε Εμιλιάνο, αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ μικρό αριθμό εδρών, με τον οποίο δύσκολα θα μπορέσει να βαρύνει στην όλη πορεία των μετεκλογικών εξελίξεων.

Από την μία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η επιλογή του Ρέντσι κινδυνεύει να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το κόμμα του όσον αφορά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπικές έρευνες, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση και δεν υπερβαίνει το 23,5% με το 24% της πρόθεσης ψήφου. Μαζί με τα μικρότερα κόμματα με τα οποία έχει συμμαχήσει, φθάνει το 27,5% με 28%. Σχεδόν δέκα μονάδες λιγότερο, δηλαδή, από την πρόθεση ψήφου για την κεντροδεξιά συμμαχία.

Από την άλλη, όμως, η αποδυνάμωση της εσωτερικής αριστερής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών θα μπορούσε να διευκολύνει τον Ρέντσι, σε περίπτωση που αποφασίσει, μετά τις εκλογές, να προσπαθήσει να συνεργασθεί με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης «ευρείας σύγκλισης και συμμετοχής».

Σχετικά Νέα