Ιταλία: Οι σχέσεις μας με την Κομισιόν έχουν βελτιωθεί

Ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Τζανκάρλο Τζορτζέτι αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στα αποτελέσματα του συμβιβασμού της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μετά τη διαπραγμάτευση αυτή, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν βελτιωθεί», τόνισε ο Τζορτζέτι, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα. «Φτάσαμε σε συμφωνία χωρίς να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα κύρια αιτήματά μας. Η Κομισιόν ήθελε το έλλειμμά μας για το 2019 να περιοριστεί στο 1,6% και εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο 2%», πρόσθεσε.

Τόνισε, πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι «το μέλλον θα το καθορίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες με τις εκλογές του Μαΐου, από τη δημοκρατική βούληση των οποίων θα προκύψει και μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Τζορτζέτι δήλωσε ότι, συνολικά, η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες οδήγησε στον περιορισμό των δαπανών του ιταλικού δημοσίου κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ επιβεβαίωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το ερχόμενο έτος, μειώθηκαν από το 1,5% στο 1% του ΑΕΠ «δεδομένης και της διεθνούς οικονομικής κατάστασης».

Σε ό,τι αφορά το «εισόδημα του πολίτη», ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι τόνισε ότι «εγγυάται την κοινωνική ειρήνη» αλλά παραδέχθηκε ότι «πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας -κυρίως στον ιταλικό Νότο- όπου η ανεργία των νέων αγγίζει ακόμη και το 50%». Ο υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, τέλος, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να εφαρμοστούν φορολογικές διευκολύνεις για τους επιχειρηματίες, «υπό τον όρο, όμως, ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων».

Σχετικά Νέα