Ιράν: Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσουν σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Στην προσφυγή, με την οποία ζητείται να δώσει εντολή το Διεθνές Δικαστήριο στις ΗΠΑ, τονίζεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, που πλήττουν την ήδη εξασθενημένη ιρανική οικονομία, παραβιάζουν επίσης τους όρους μιας διμερούς συμφωνίας φιλίας που είχαν συνάψει η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη το 1955.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν επίσημα δι’ αντιπροσώπου τους την Τρίτη, οι ακροαματικές διαδικασίες θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε έναν μήνα.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση, ότι η συμφωνία του 1955 είναι πλέον άκυρη και ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη ούτως ή άλλως δεν θα την παραβίαζαν ακόμη κι αν ίσχυε.

Από την πλευρά του το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί τη συμφωνία του 1955 ακόμη έγκυρη, μολονότι είχε υπογραφεί πολλά χρόνια πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που σήμανε τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει ξανά μονομερώς τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Μολονότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις κινήσεις αυτές του Τραμπ, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σκοπεύουν να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις, προτιμώντας να χάσουν επενδύσεις στο Ιράν παρά να αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις ή να απολέσουν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα