Ιράν: Ο πρόεδρος ζητά από την Ευρώπη να προχωρήσει σε ενέργειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 να προχωρήσουν σε ενέργειες για τη διάσωση της συμφωνίας, αν και ο Γάλλος ηγέτης ζήτησε και πάλι να διεξαχθούν ευρύτερες συνομιλίες για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ροχανί είπε πως το Ιράν θέλει οι Ευρωπαίοι να δώσουν εγγυήσεις για τραπεζικά μέσα και πωλήσεις πετρελαίου καθώς και στο πεδίο της ασφάλισης και της μεταφοράς, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν έχει ενεργήσει σύμφωνα με όλες τις υποσχέσεις του στην πυρηνική συμφωνία και, με την προσοχή στη μονομερή αποχώρηση της Αμερικής… αναμένει πως οι υπόλοιποι εταίροι θα λειτουργήσουν τα προγράμματά τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διαφάνεια», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το IRNA.

Ο Ροχανί μιλούσε υπό το φως της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο, από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις.

Ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας να διατηρήσει τη συμφωνία, μια δήλωση που είχε σκοπό να εξευμενίσει την Τεχεράνη.

Ωστόσο επανέλαβε τις εκκλήσεις που είχε κάνει νωρίτερα για ευρύτερες συνομιλίες με όλα τα σχετικά μέρη που θα περιλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι συνομιλίες να βοηθήσουν να αποτραπεί μα σοβαρή κρίση τους ερχόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Εξάλλου, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε σήμερα πως το Ιράν θα βοηθήσει το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκαταστήσει τη στρατιωτική βιομηχανία του που έχει υποστεί δεινές δοκιμασίες έπειτα από επτά και πλέον χρόνια πολέμου και ανακοίνωσε μια συμφωνία με αυτό τον σκοπό.

«Η Συρία εξέρχεται προοδευτικά από μια περίοδο κρίσης προκειμένου να εισέλθει σε μια φάση ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Χαταμί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής την Κυριακή (χθες) με τον Σύρο ομόλογό του Αμπντάλα Αγιούμπ.

Σύμφωνα με τον Χαταμί, που έφθασε χθες στη Δαμασκό για διήμερη επίσημη επίσκεψη, η συμφωνία προβλέπει τη συνέχιση της «παρουσίας και της εμπλοκής» του Ιράν στη Συρία.

Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στο φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ και έχει την έδρα του στη Βηρυτό, εξήγησε πως η συμφωνία αφορά μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας του καθεστώτος και διαβεβαίωσε πως το Ιράν μπορεί να παράσχει «καλές υπηρεσίες» στον τομέα αυτόν.

«Με τη συμφωνία αυτή, ανοίξαμε τον δρόμο για την αναδιάρθρωση των συριακών στρατιωτικών βιομηχανιών», ανέφερε ο υπουργός, οι απαντήσεις του οποίου στα περσικά μεταφράστηκαν από το κανάλι στα αραβικά.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας, είναι η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των συριακών στρατιωτικών αμυντικών βιομηχανιών» προκειμένου να μπορέσουν να ξαναβρούν την πλήρη δυναμικότητά τους», πρόσθεσε.

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana ανακοίνωσε την υπογραφή μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Ο Χαταμί έγινε δεκτός χθες από τον Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα