Ιράν:Το Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η παράδοση των πρώτων ρωσικών S-300

imerisia_LARGE_t_1061_43542773_type13031Η πρώτη συστοιχία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 θα παραδοθεί στο Ιράν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθυντή του ρωσικού ομίλου επιχειρήσεων Rostec, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πρόσφατα μη επιβεβαιωμένη πηγή είχε δηλώσει ότι οι παραδόσεις του αναφερόμενου συστήματος στο Ιράν είχαν προγραμματιστεί ν’ αρχίσουν τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η Μόσχα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει στο Ιράν και τη νέα έκδοση του αναβαθμισμένου αντιπυραυλικού σύστηματος (S-400) η οποία ενσωματώνει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες.

Τις προηγούμενες ημέρες το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, προκαλώντας την ανησυχία της Δύσης.

Το πρόγραμμα βαλλιστικού τύπου του Ιράν δεν πρόκειται ποτέ και κάτω υπό οποιαδήποτε κατάσταση να σταματήσει, ενώ η Τεχεράνη διαθέτει πυραύλους τους οποίους μπορεί να εξαπολύσει άμεσα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει υπό την πίεση οποιασδήποτε κατάστασης… Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ποτέ αποδεχτεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα… είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας έναντι κάθε απειλής. Το Ιράν δε θα γίνει Υεμένη, Ιράκ ή Συρία», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζηζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Το υπουργείο των Εξωτερικών του Ιράν στην Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που το Ιράν υπέγραψε με τη Δύση, αναφορικά με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποίησαν στις 8 Φεβρουαρίου αρκετές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων βαλλιστικού τύπου από υποδομές εκτόξευσης σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι πυραυλικές εκτοξεύσεις αποδεικνύουν την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του Ιράν, αλλά και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής κατά της ισλαμικής επανάστασης, του ιρανικού κράτους και της ανεξαρτησίας του, ανέφερε η είδηση του ιρανικού πρακτορείου.

Οι εκτοξεύσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Οι εντάσεις ορίζονται γεωγραφικά από τη διώρυγα του Σουέζ, προβάλλονται γεωπολιτικά στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης και καταλήγουν στα υπό ιρανικό έλεγχο Στενά του Ορμούζ.

Σχετικά Νέα