Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Απρ 29th, 2016

Ιράν:Δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών σήμερα

newego_LARGE_t_1101_54516103
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρανοί για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, για την κατανομή 68 εδρών στη 290μελή βουλή, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.  Μία εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία, οι σύμμαχοι του προέδρου Χασάν Ροχανί επιδιώκουν να αποσπάσουν έδρες από τους σκληροπυρηνικούς.
Οι μετριοπαθείς και κεντρώοι σύμμαχοι του Ροχανί σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όμως απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών. Στο σημερινό κοινοβούλιο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί σύμμαχοι του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι σύμμαχοι του Ροχανί είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο και τις 30 έδρες της Τεχεράνης. Ο Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου και θα εκλέξει τον πρόεδρό του. Υποψήφιοι αναμένεται ότι θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί, ένας μετριοπαθής συντηρητικός, καθώς και ο επικεφαλής των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ.
Το κοινοβούλιο δεν έχει άμεσο έλεγχο σε μείζονα θέματα πολιτικής, όμως μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές του Ροχανί για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo