Ιράκ: Ο στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε 1.000 τζιχαντιστές στη Μοσούλη

iraqΟι ιρακινές ειδικές δυνάμεις που μάχονται για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την ανατολική Μοσούλη έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.000 μαχητές, αλλά οι μάχες έχουν επιβραδυνθεί καθώς οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν έναν κινούμενο εχθρό ο οποίος κρύβεται ανάμεσα σε χιλιάδες αμάχους στην πόλη, δήλωσε ένας ανώτατος διοικητής.

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σχεδόν τη μισή ανατολική Μοσούλη, μετακινούμενες από τομέα σε τομέα καθώς έχουν απέναντί τους τους ελεύθερους σκοπευτές, τους βομβιστές αυτοκτονίας και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα των τζιχαντιστών.

Οι επίλεκτοι ιρακινοί στρατιώτες της λεγόμενης «Χρυσής Μεραρχίας», είναι οι μόνες ταξιαρχίες που έχουν εισέλθει στη Μοσούλη από την ανατολή με τον ιρακινό στρατό, την ομοσπονδιακή αστυνομία και τις μονάδες πεσμεργκά να περικυκλώνουν την πόλη από τον βορρά και τον νότο. Σιίτες παραστρατιωτικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης από τα δυτικά.

Η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ μονάδα της Υπηρεσίας κατά της Τρομοκρατίας διέσπασε τις άμυνες του Ισλαμικού Kράτους στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά η προέλασή της έχει επιβραδυνθεί από το γεγονός ότι οι μαχητές δείχνουν μεγάλη κινητικότητα και την ανησυχία για απώλειες μεταξύ των αμάχων που εμποδίζει τη χρήση αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων.

Ο υποστράτηγος Αμπντούλ Γάνι αλ-Ασάντι, ένας από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων, δήλωσε πως οι στρατιώτες προσάρμοσαν τις τακτικές τους, περικυκλώνοντας έναν τομέα κάθε φορά ώστε να αποκόψουν τον εφοδιασμό των μαχητών και να προστατεύσουν τους αμάχους.

«Η πρόοδος ήταν ταχύτερη στην αρχή. Ο λόγος είναι ότι προηγουμένως επιχειρούσαμε σε περιοχές χωρίς κατοίκους», δήλωσε ο Ασάντι στο Ρόιτερς από την Μπαρτέλα, στα περίχωρα της Μοσούλης.   «Έχουμε φθάσει σε κατοικημένους τομείς. Άρα πώς προστατεύουμε τους αμάχους; Αποκλείουμε τομέα τον τομέα.» Είπε πως περίπου 990 μαχητές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στα ανατολικά έως τώρα. Δεν είπε πόσες απώλειες υπέστησαν οι κυβερνητικές ειδικές δυνάμεις.

«Έχουμε κάνει αλλαγές στα σχέδια, εν μέρει λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του εχθρού… ο Νταές (Ισλαμικό Κράτος) δεν βασίζεται σε μια τοποθεσία, αλλά μετακινείται», είπε.   «Τα άρματα μάχης είναι αναποτελεσματικά στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο και το πυροβολικό. Τα αεροπλάνα της δύναμης του συνασπισμού και της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω των αμάχων.

Σχετικά Νέα