Ιράκ: Νέες διαδηλώσεις για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και δουλειές

Δεκάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη Βαγδάτη για να απαιτήσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και θέσεις εργασίας, καθώς το κίνημα κοινωνικής διεκδίκησης στη χώρα δεν μοιάζει να καταλαγιάζει.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξοργισμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, αρχικά στην επαρχία της Βασόρας και κατόπιν και σε άλλες επαρχίες του νότου, για να διαδηλώσουν εναντίον της αποσάθρωσης βασικών υπηρεσιών, ιδίως εξαιτίας των συνεχών διακοπών της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και απαίτησαν ξανά το κράτος να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και να παταχθεί η ενδημική διαφθορά.

Πριν αρχίσει η διαδήλωση, οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κυβέρνησης και οι ξένες πρεσβείες.

Επίσης την Παρασκευή, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Βασόρας, έξω από τα γραφεία της αυτοδιοίκησης της επαρχίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Απαίτησαν να προσληφθούν ντόπιοι αντί να δίνονται οι θέσεις εργασίας σε ξένους –ειδικά στον κλάδο του πετρελαίου– και να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια την Παρασκευή.

Στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και γραφεία πολιτικών κομμάτων, είχαν εισβάλει στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Νατζάφ και είχαν αποκλείσει δρόμους. Τουλάχιστον 8 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Το κύμα των κινητοποιήσεων ξέσπασε την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις ακόμα διαπραγματεύονται τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθώς καμιά παράταξη δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου στις εκλογές του Μαΐου, κι ενώ μόλις πέρυσι η κυβέρνηση ανακήρυξε τη νίκη της επί των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έπειτα από μια μακρά εκστρατεία με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα