Ιράκ: Έκκληση οι αρχές να σώσουν τους αιχμαλώτους Γιαζίντι στην Ταλ Αφάρ

Μια βουλευτίνα της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους για την ανακατάληψη του Ταλ Αφάρ,  απηύθυνε έκκληση στις αρχές να σώσουν τους πολλούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι που πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι στην πόλη αυτή από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Βιαν Νταχίλ, που είναι μέλος του κοινοβουλίου του Ιράκ, τόνισε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των παιδιών που απήχθησαν, πουλήθηκαν σκλάβοι ή αλλάχθηκαν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Η Νταχίλ έγινε γνωστή παγκοσμίως το 2014, όταν στάθηκε στο βήμα του κοινοβουλίου και ικέτευσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους Γιαζίντι που δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές στο Σιντζάρ. Στην περιοχή αυτή, στο βόρειο Ιράκ, ζούσαν περίπου 400.000 Γιαζίντι. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 3.000 σκοτώθηκαν και περίπου 6.800 απήχθησαν, είτε για να πουληθούν ως σκλάβοι είτε για να πολεμήσουν δια της βίας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της κοινότητας, τουλάχιστον 3.000 γυναίκες και παιδιά παραμένουν αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών.

“Ζητάμε από την ηγεσία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας να προστατεύσει τους πολλούς Γιαζίντι ομήρους που βρίσκονται ακόμη στο Ταλ Αφάρ και στα γύρω χωριά” είπε η Νταχίλ, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις να σώσουν τους σκλάβους “το συντομότερο δυνατόν”.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Νταχίλ ζήτησε να μην σταλούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς οι διασωθέντες Γιαζίντι και να κρατηθούν ξεχωριστά από τους άλλους αμάχους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Το Ταλ Αφάρ είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι στην πόλη και τα γύρω χωριά έχουν απομείνει 10.000-40.000 άνθρωποι. Από τον Απρίλιο έχουν φύγει περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι της περιοχής. Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιωτικοί διοικητές εκτιμούν επίσης ότι στο Ταλ Αφάρ έχουν απομείνει περίπου 2.000 μαχητές του ΙΚ.

Ανακοινώνοντας την έναρξη των επιχειρήσεων του στρατού ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές “να παραδοθούν ή να πεθάνουν”.

Ο στρατός έχει ήδη ανακαταλάβει πολλά από τα γειτονικά χωριά καθώς και δρόμους, με στόχο να εγκλωβιστούν οι εναπομείναντες τζιχαντιστές μέσα στην πόλη. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και ένα δίκτυο σηράγγων. “Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού για να γίνει πιο αδύναμο και τρωτό”, είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Καρίμ αλ Λάμι.

Σχετικά Νέα