Ιαχές πολέμου Κούρδων και Τουρκίας – Απειλές Γιλντιρίμ: Δεν θα δεχτούμε αλλαγές στα σύνορα

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε σήμερα στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (…) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Απειλές Γιλντιρίμ: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ αλλαγές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ

Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας το δημοψήφισμα των Κούρδων δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαμηνύοντας ότι ουδέποτε η Αγκυρα θα δεχτεί αλλαγές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ.

«Οποιαδήποτε κίνηση αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι αποδεκτή από την Τουρκία και εμείς θα κάνουμε ό,τι κρίνουμε απαραίτητο» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά του κουρδικού βόρειου Ιράκ, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και αντίμετρα.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε διάλυση του γειτονικού Ιράκ ή της Συρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα