Ιαπωνία: Νέα αρχή για τον πρωθυπουργό Abe μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzō Abe επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και αμέσως δεσμεύθηκε «να ενεργήσει με αυστηρότητα» μπροστά στις απειλές της Βόρειας Κορέας, ένα θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Abe με το κόμμα Κομέιτο της κεντροδεξιάς αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 312 έδρες σε σύνολο 465 στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, δηλαδή πλειοψηφία δύο τρίτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η πλειοψηφία αυτή θα επιτρέψει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα από τις ΗΠΑ το 1947 μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βάσει του άρθρου 9 το Τόκιο δεσμεύεται να μην «καταφύγει ποτέ» στον πόλεμο και «τη χρήση βίας ως μέσου για τη διευθέτηση διεθνών συγκρούσεων».

Χάρη στη νίκη του ο Abe κέρδισε ακόμη περισσότερη νομιμοποίηση να δράσει απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυστηρής στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες επιμένουν να διατηρούν «όλες τις επιλογές ανοικτές», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής.

«Άμεσό μου καθήκον είναι να δράσω με αυστηρότητα απέναντι στη Βόρεια Κορέα (…) Θέλω να ενισχύσω τις διπλωματικές μας ικανότητες, μετά την εμπιστοσύνη που λάβαμε», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο Abe.

Ο 63χρονος Abe, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας από το τέλος του 2012, αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2021 και να σπάσει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας.

Πριν τις εκλογές της Κυριακής ο κυβερνητικός συνασπισμός διέθετε 318 έδρες στην κάτω βουλή σε σύνολο 475 . Όμως τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα έβλαψαν την εικόνα του και είχε προβάλει το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές που κανονικά θα διεξάγονταν σε ένα χρόνο.

Ο Abe αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να κηρύξει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ήταν κατακερματισμένη.

Σήμερα το πρωί ο Τύπος της Ιαπωνίας τόνισε τον ρόλο της αδυναμίας των αντιπάλων του στην συντριπτική του νίκη.

 

«Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ήταν ικανά να κυβερνήσουν. Επέλεξαν τον Abe που τουλάχιστον είναι καλύτερο, παρόλο που είχαν ανησυχίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό», σχολίασε η οικονομική εφημερίδα Nikkei.
Η αριστερή εφημερίδα Asahi ανέφερε: «Η μάρκα “Abe” δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση, αν και ο Abe είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση».

«Η νίκη στις εκλογές σε μια δημοκρατία δεν δίνει λευκή επιταγή στον νικητή και θα έδειχνε υπερβολική αυτοπεποίθηση αν πίστευε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κατάστασης τα πέντε τελευταία χρόνια», πρόσθετε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα exit poll, το 51% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Abe, ενώ το 44% είχε αντίθετη γνώμη. Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός φαινόταν να έχει επίγνωση της κατάστασης και εμφανίστηκε σεμνός και συνετός, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της νίκης «με ταπεινότητα».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που επιθυμούν σφόδρα οι εθνικιστές Ιάπωνες που στηρίζουν τον Abe, ο ίδιος δεν φαινόταν να βιάζεται χθες, προφανώς επιθυμώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το θέμα.

«Δεν σκοπεύω να προτείνω (την αναθεώρηση) μόνο με τη στήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού. Θα προσπαθήσουμε να έχουν τη συναίνεση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα