Θ. Θεοχαρόπουλος: Στις γαλλικές εκλογές πρέπει να ηττηθούν λαϊκισμός και ακροδεξιά

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα, επισκέφθηκε χθες Δευτέρα τον νομό Δράμας όπου είχε επαφές με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και μέλη και φίλους της ΔΗΜΑΡ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του «Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σοσιαλδημοκρατία», με τίτλο «Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στους Trump; Συμπεράσματα από τις Ολλανδικές και Γαλλικές εκλογές».

Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τις γαλλικές εκλογές ότι πρέπει να ηττηθεί η ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών και να στηριχθεί ο Macron από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, ενώ στηλίτευσε τη στάση του Melenchon να προτείνει ψήφο κατά συνείδηση, μεταξύ Macron και Le Pen. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη να ηττηθεί ο λαϊκισμό σε Ευρώπη και Ελλάδα και ποιες προοδευτικές πολιτικές πρέπει να ασκηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ειπώθηκε ότι με βάση τις πολιτικές του πρακτικές (σύμφωνο συμβίωσης, τζαμί κ.ά) «Έλληνας Le Pen» είναι ο Καμμένος.

Ο Γιώργος Σιακαντάρης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου, μίλησε για τη σοσιαλδημοκρατία και τον λαϊκισμό και ανέλυσε τα αίτια σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Ilhan Ahmet για τα δικαιώματα και τις μειονότητες σε σχέση με τον λαϊκισμό ενώ η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου μίλησε για τις προοδευτικές πολιτικές απέναντι στον εθνολαϊκισμό.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της κεντροαριστεράς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε την ανάγκη ανανέωσης και ενότητας για να επιτευχθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Επεσήμανε ότι στόχος είναι ο ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να οδηγεί το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από το Συνέδριο που θα γίνει στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου πρέπει να υπάρξει μία πολιτική και προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης αλλά και να γίνουν τα βήματα προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα με υπερβατικές κινήσεις.

Σχετικά Νέα