Θρίλερ η Σύνοδος Ε.Ε. με Τουρκία στη Βουλγαρία 

Σε εκρηκτικό κλίμα πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τους ευρωπαίους πολιτικούς να είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στα πλαίσια των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και τον τούρκο πρόεδρο να προσέρχεται με άγνωστες προθέσεις και θέσεις στις αποσκευές του.

Είναι πολύ «φρέσκες» οι αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία για να μπορούν να ξεχαστούν κατά τις συνομιλίες η να αγνοηθούν από οποιαδήποτε πλευρά. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης άκουσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στέλνει τη βδομάδα που πέρασε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Και το περιεχόμενο των προειδοποιήσεων δεν ήταν γενικόλογη έκφραση ανησυχιών καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν ρητά στην τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν παρέμβαση για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως παρά το γεγονός ότι παρατηρητές πίστευαν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν άμεσα τη Σύνοδο της Βάρνας, η Άγκυρα το απέφυγε. Ο τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας.

Το ίδιο όμως συνέβη και στους κόλπους της ΕΕ. «Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούσε, η Ευρώπη μόνο μέσω του διαλόγου με την Άγκυρα μπορεί να εξυπηρετήσει δυο από τα βασικά στρατηγικά της συμφέροντα: τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η ΕΕ θα προσφέρει στη Βάρνα άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ποσό το οποίο δεν δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Μέσα στα παραπάνω πλαίσια δεν είναι ξεκάθαρο τι τελικά θα συμβεί στη Βάρνα. Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγενθύνονται, αν και υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

 

Σχετικά Νέα