Θετικές τάσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με κάπως καλύτερους ρυθμούς σε ότι αφορά τον τζίρο, κινείται σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο επιχειρεί να συνεχίσει την χθεσινή προσπάθεια ανάκαμψης, με την βοήθεια κυρίως των τραπεζικών μετοχών αλλά και επιλεγμένων blue chips, λαμβάνοντας «σήμα» και από τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,43% στις 755,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 2,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανέρχεται στο 1,3 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,38% στις 2000,48 μονάδες, ενώ στο +0,66% κινείται ο Mid Cap και στις 1.245,76 μονάδες.

Ανοδική προσπάθεια σημειώνει και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος ενισχύεται κατά 0,48% στις 831,81 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 0,21% στα 1,8790 ευρώ, την Πειραιώς στο +1,35% και τα 2,5880 ευρώ, την Eurobank στο +1,33% στα 0,8360 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,37% και τα 0,2678 ευρώ, με την γενική της συνέλευση όπου αποφασίζεται το reverse split να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η HSBC αν και σημείωσε πως εξακολουθεί να βλέπει περιθώριο ανόδου για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε επίπεδο κεφαλαίων. Για αυτόν τον λόγο μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του κλάδου και διατηρεί πιο συντηρητική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες,

Στα υπόλοιπα blue chips οι τάσεις είναι ανοδικές με τις ΔΕΗ (+1,22%), ΟΤΕ (+1,12%), ΓΕΚ Τέρνα (+1,12%) και Fourlis (+1,06%) να ξεχωρίζουν. Στο «κόκκινο» βρίσκονται μόνο δύο μετοχές οι Coca Cola (-0,20%) και η Τέρνα Ενεργειακή (-0.18%). Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει και σήμερα η άνοδος της Attica Bank στο +6,46% μετά και την ανάληψη από την Pimco/Qualco την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας καθώς και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι οι προσδοκίες για την «κινητικότητα» στο Χ.Α. θα πρέπει να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι ο Αύγουστος συνοδεύεται από, έτσι κι αλλιώς, αναιμικούς τζίρους. Με τους καταλύτες που θα μπορούσαν να φέρουν κάτι καλύτερο να απουσιάζουν, δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέα αρνητικά ρεκόρ συναλλαγών. Το πολύ ανησυχητικό στοιχείο είναι πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις (IBG), οι χαμηλοί τζίροι στο Χ.Α. αναμένεται να συνεχιστούν και στο υπόλοιπο του 2018.

Σχετικά Νέα