Θετικά πρόσημα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την σκυτάλη των κερδών από Ασία παίρνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών απομακρύνεται – τουλάχιστον προς ώρας – από τις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στρέφεται σε οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Σλοβενία όπου ανέδειξε νικητή ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα, καθώς και οι νέοι δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό, δεν φαίνεται να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου θα συνεχίσει να απασχολεί τους επενδυτές.

“Οι αγορές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις απρόβλεπτες κινήσεις Τραμπ, πράγμα που έχει γίνει η “νέα κανονικότητα” για τις παγκόσμιες διπλωματικές σχέσεις”, σχολίασε ο Tommy Xie της OCBC Bank.

Στα εταιρικά νέα, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θέλουν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, Unicredit και Societe Generale να σχεδιάζουν συγχώνευση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Jean-Pierre Mustier, προωθεί την ιδέα εδώ και αρκετούς μήνες.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,8%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κερδίζει 0,5%, ο γαλλικός CAC σημειώνει κέρδη 0,43% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,64%. Στην Ελβετία ο SMI ενισχύεται κατά 0,32%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κερδίζει 1,03%, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,71% και ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 1,13%.

Θετικό ήταν το κλίμα νωρίτερα και στην Ασία, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με κέρδη 0,6% περίπου, ενώ στην Wall Street με κέρδη άνω των 200 μονάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής ο βιομηχανικός Dow Jones, με τους επενδυτές να εκφράζουν αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία μετά και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία έδειξαν πως η ανεργία στις ΗΠΑ το Μάιο διαμορφώθηκε σε χαμηλό 18 ετών ενώ οι εργοδότες σταθερά αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα