Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση θα επιφέρει καθεστώς εργασιακής ζούγκλας

theoxaropoulos«Να κλείσει εδώ και τώρα την πόρτα που ανοίγει στις ομαδικές απολύσεις» καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι στη «μεγάλη διαπραγμάτευση που έφερε το επώδυνο μνημόνιο, στις περίφημες 17 ώρες που διαπραγματευόταν ο κ. Τσίπρας τελικά δέχτηκε τα πάντα, μέχρι και τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας για έναν αιώνα μέσω του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων από τους δανειστές».

»Αυτό δείχνει την αναποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσής του», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει το ίδιο και στα εργασιακά «διότι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα για τα εργασιακά, όπου, για πρώτη φορά το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση θα ανοίξουν πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις, κάτι το οποίο έχει αποφευχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι ουσιαστικά μία κίνηση που θα οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε αποτυχία και σε περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων».

 

»Δεν είναι δυνατόν σήμερα με την ανεργία σε αυτά τα ποσοστά, με αυτή την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να συζητείται το άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων και αυτό μάλιστα να γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Η νέα υπουργός εργασίας κα Αχτσιόγλου θα πρέπει εδώ και τώρα να το σταματήσει και όχι να αφήνει αυτή την πόρτα ανοιχτή, η οποία θα οδηγήσει μία κατάσταση εργασιακής ζούγκλας. Να κλείσει εδώ και τώρα την πόρτα που ανοίγει για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτελεσματικά προστατευτεί. Εδώ και τώρα να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα εργασιακά τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταίροι. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει σθένος σε αυτήν την διαπραγμάτευση και όχι να τα δίνει όλα», προσθέτει.

 

Και τονίζει ότι μόνο με εθνική συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος από τα μνημόνια. «Εμείς επιδιώξαμε, επιδιώκουμε και θα επιδιώκουμε καθαρά την εθνική συνεννόηση σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν επιδιώκουν καμία εθνική συνεννόηση.

Έχουμε μία σταθερή θέση: εθνική συνεννόηση χθες, εθνική συνεννόηση σήμερα και εθνική συνεννόηση αύριο. Η πρότασή μας είναι σταθερή για μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν είναι η λύση “Φύγε εσύ, έλα εσύ”», σημειώνει.

«Δεν είναι λύση να υπάρξει μια μία κυβέρνηση με τη ΝΔ αυτοδύναμη ή με ένα κόμμα συμπλήρωμα , μόνο και μόνο για να δημιουργούν πλειοψηφία 151 και, παράλληλα, να έχουμε ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πετά πέτρες. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι οριακή. Καμία χώρα δεν βγήκε με αυτόν τον τρόπο από τα μνημόνια. Οι άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια με εθνική συνεννόηση. Να σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε η εξαίρεση. Για αυτό η λύση για τη χώρα μας – δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό – είναι αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν με παρόμοια προβλήματα: η εθνική συνεννόηση», προσθέτει.

«Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι η σκιώδης κυβέρνηση της ΝΔ είναι η λύση», δηλώνει. Και καταλήγει: «Αν νομίζει κάποιος ότι για παράδειγμα η σκιώδης κυβέρνηση της ΝΔ που ανακοινώθηκε χθες θα μπορέσει να φέρει τη λύση σε αυτό το αδιέξοδο που, όντως, έχουμε σήμερα με αυτήν την αναποτελεσματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι βαθιά νυχτωμένος».

Σχετικά Νέα