Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Αυγ 7th, 2016

Θα «βουλιάξει» η Κωνσταντινούπολη σήμερα στην συγκέντρωση «υπέρ της Δημοκρατίας»

A man waves Turkey's national flag as he with supporters of various political parties gathers in Istanbul's Taksim SquareΗ συγκέντρωση «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου θα γίνει στο χώρο «Γιενί Καπί» στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Χθες, για τρεις ώρες συνεδρίαζε το έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, εξετάζοντας τα μέτρα ασφαλείας της σημερινής συγκέντρωσης

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας, με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας», αναμένει η τουρκική κυβέρνηση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμώντας ότι το «παρών» θα δώσουν 3.000.000 πολίτες. Η συγκέντρωση «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου θα γίνει στο χώρο «Γιενί Καπί» στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Χθες, για τρεις ώρες συνεδρίαζε το έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, εξετάζοντας τα μέτρα ασφαλείας της σημερινής συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση, όπου αναμένονται περί τα 3.000.000 κόσμος, θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην αμερικανική Πολιτεία Πενσυλβανία, όπου ζει ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στόχος ένα αρραγές εθνικό μέτωπο

Με ανοικτό το ζήτημα της έκδοσης του από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα επιθυμεί να συντηρήσει ένα αρραγές μέτωπο εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλου του πολιτικού κόσμου κατά των πραξικοπηματιών και με υπαινιγμούς για το ρόλο των Αμερικανών. Όμως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπας, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σ’ αυτό το ζήτημα. «Οι ΗΠΑ, δεν σχεδίασαν, δεν κατεύθυναν, δεν στήριξαν και δεν είχαν καμία πρότερη γνώση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα την νύχτα της 15η προς 16η Ιουλίου», δήλωσε.

Λάδι στη φωτιά αναμένεται ωστόσο, να ρίξει η σύλληψη του Τουρκοαμερικανού, Σερκάν Γκιολγκέ, επιστήμονα της ΝΑΣΑ στο Χατάυ, με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός του Γκιουλέν και διοχέτευε πληροφορίες στους Αμερικανούς.

Προβλήματα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κατηγορούν τον αρχηγό τους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι με την παρουσία του σήμερα στο Γιενι Καπί «νομιμοποιεί ό,τι έκανε ο Ερντογάν ως σήμερα ώστε να αυτοεμφανίζεται ως θύμα του πραξικοπήματος».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo