«Θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια»

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ′ ιδίαν συνάντηση ενώ μετά μπήκαν στη συνάντηση και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

 «Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις», τόνισε ο Έλληνες πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.
 «Και οι δύο πρωθυπουργοί είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τις διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
 Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τον ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος να προβεί σε πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη συνέχεια, σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο (που τώρα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος) και τις λεωφόρους. «Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», συμπήρωσε ο κ. Ζάεφ.

«Θα προωθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας κάποια θέματα που έχουν παγώσει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα κεφάλαιο στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ, που είχε μπλοκάρει η Αθήνα στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να λύσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα. «Θα εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων», συμπλήρωσε.

«Οι συνομιλίες για τα θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, με σημαντικότερο ίσως το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Νωρίτερα, η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε τη συνάντηση με τον Ζάεφ ως «ιδιαίτερης κρισιμότητας», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Αθήνααναγνωρίζει ότι ο Ζ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αλλά και από την πλευρά των Σκοπίων έβλεπαν θετικά την εν λόγω συνάντηση και την χαρακτήριζαν «βήμα προόδου» για την επίλυση του ζητήματος.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας.

Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Νίμιτς

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της πΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά Νέα