Η ώρα της αλήθειας για τις συντάξεις πλησιάζει

Η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία της κυβέρνησης για το θέμα της αναβολής της μείωσης των συντάξεων, ανεξάρτητα του περιεχομένου της ατζέντας της ΔΕΘ, φαίνεται ότι θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Έμπειροι αναλυτές τονίζουν για το κομβικό αυτό σημείο, ότι ακόμα όμως και αν το προσχέδιο αναφέρει ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει κανονικά όπως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον Μάιο του 2017, αυτό θα αποτελεί μια τυπική τεχνοκρατική αναφορά, για να μη δοθεί λάθος σήμα προς τους δανειστές και τις αγορές και μόλις τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επιβεβαιωθούν, τότε θα ανακοινωθεί και ότι η μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Ανεξάρτητα όμως της παραπάνω διαδικασίας, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μια εσωτερική “πίεση” στην κυβέρνηση, καθώς τόσο το Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν όσο τουλάχιστον και το κόμμα και οι βουλευτές την αποφυγή μιας νέας μείωσης συντάξεων.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις

«Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε. Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο μέτρο» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ.

«Είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1ης/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων» δηλώνει και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στις δημόσιες τοποθετήσεις της.

Ανοικτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθεί με έναν άλλο τρόπο, αν η νομική φόρμουλα το επιβάλει, επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» άφησε χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος, υποστηρίζοντας πάντως ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν μειώσεις ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε σε έξι, επτά μήνες από τώρα (σ.σ.: εννοώντας τον Ιανουάριο του 2019) «διότι αυτό θα ήταν εμπαιγμός».

Είναι ενδεικτικό πως όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σκεπτικός για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, επειδή φοβάται μην πάρουν οι αγορές σήμα ξηλώματος των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων, στενός συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου ενημέρωσε με μήνυμα τον ραδιοφωνικό παραγωγό ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι υπέρ της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Το ζήτημα των συντάξεων κατέχει την πρώτη θέση σε έναν κατάλογο εξαγγελιών του πρωθυπουργού, στον οποίο επί πλέον περιλαμβάνονται: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φόρων και εισφορών, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου αλλά και υποκατώτατου μισθού και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα, για τρίτη χρονιά.

 

 

Σχετικά Νέα