Η  Τουρκία κατηγορεί το Βερολίνο για υποστήριξη στο πραξικόπημα

Οι αμφιβολίες της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας (ΒΝD) αναφορικά με τον ρόλο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία, αποτελούν,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, «απόδειξη» ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τους γκιουλενιστές  .

Χθες Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών BND Μπρούνο Καλ , ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η Τουρκία προσπάθησε να μας πείσει γι’ αυτό σε κάθε επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει», φέρεται ότι δήλωσε ο Καλ.

Μιλώντας στο CNN Turk o Ιμπραήμ Καλίν ισχυρίσθηε πως τα σχόλια αυτά αποτελούν απόδειξη πως το Βερολίνο υποστήριξε το πραξικόπημα.

O εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Στην ίδια συνέντευξη ο εκπρόσωπος του Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο Tούρκοι υπουργοί να μπορέσουν να οργανώσουν άλλη μια συγκέντρωση στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει κι άλλο την ένταση με το Βερολίνο.

Ο Καλίν υποστήριξε πως η «τουρκοφοβία» βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς η Άγκυρα επισημαίνει τα λάθη της Δύσης, και πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει μια χώρα φιλική στους διεθνείς επενδυτές.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα