Η «ταξική μεροληψία» μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη…

Το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης για το ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων.

Σε αυτό ακριβώς το αφήγημα μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιτίθεται σθεναρά, βλέποντας μακροπρόθεσμα πως αποτελεί και την λάθος »συνταγή» για την πραγματική ανάκαμψη τη χώρας. Σε αντιπαραβολή, η δική της πρόταση, στοχεύει στην πραγματική οικονομία, όπως ισχυρίζεται, αποτελώντας όμως, μια ακόμη ταξική μεροληψία.

Η πρόταση της ουσιαστικά τονίζει, πως πρέπει να δοθεί »βάρος» στην ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις  απασχόλησης, με σύγχρονη αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, αυξάνοντας συγχρόνως τα κέρδη τους. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με το αφήγημα της ΝΔ, θα πυροδοτήσουν μια γρήγορη ενεργοποίηση των καθημερινών δυνάμεων της αγοράς, οδηγώντας σε διοχέτευση νέου χρήματος στην αγορά.

Το παραπάνω μοντέλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντικρούει η κυβέρνηση στηρίζοντας την άμεση χρηματοδότηση των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, γεγονός που εκτιμά πως θα αυξήσει την ζήτηση, με αποτέλεσμα την μεγέθυνση της παραγωγής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στα πλαίσια αυτών των δύο αντιθέτων μοντέλων ανάπτυξης, την δεδομένη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζει τις κυβερνητικές θέσεις σε αυτή την φάση, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ των ασθενέστερα οικονομικών τάξεων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας από την Μυτιλήνη τόνισε: «Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων. Αυτών που η Νέα Δημοκρατία φόρτωσε το ξεπέρασμα της κρίσης. Εμείς παρουσιάσαμε αυτές τις μέρες τον πρώτο προϋπολογισμό που μειώνει τη λιτότητα. Τον πρώτο προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνίας, και ναι όσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν, με μη μείωση των συντάξεων».

«Το λάθος των αντιπάλων μας, είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι ότι δεν πιστεύουν στη ρητορική τους. Είναι ότι πιστεύουν και μετατρέπουν σε στρατηγική τους για την οικονομία τα όσα ψευδή οι ίδιοι διοχετεύουν στον Τύπο που ελέγχουν. Το λάθος τους είναι ότι δεν κατάλαβαν ποτέ τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είχε και έχει στρατηγική για την οικονομία. Μια στρατηγική ξεπεράσματος της οικονομίας που παραλάβαμε από αυτούς. Γιατί τι παραλάβαμε: Ανεργία στο 27%, απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου. Γιατί μόνο σε πόλεμο χάνεται το 1/4 του οικονομικού προϊόντος μιας χώρας. Παραλάβαμε από αυτές τις κατά τα άλλα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μια Ευρώπη εχθρική απέναντι μας. Με ειλημμένες αποφάσεις να μας βγάλει από την ευρωζώνη. Αυτήν την Ελλάδα κληθήκαμε να αλλάξουμε και να σώσουμε», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην επίλυση του Σκοπιανού. «Μια προσπάθεια που οδηγεί στο να πάψει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα να κοιτά προς τα κάτω και να αναπτυχθούν προς τα πάνω, προς το βορρά. Μια προσπάθεια που οδηγεί στην συνανάπτυξη όλων των Βαλκανίων. Που θέτει τέρμα σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης. Μια προσπάθεια που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει πίσω με ρατσιστικά και εθνικιστικά πειράματα», ανέφερε σχετικά.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών, με τις οποίες πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις για πιο μόνιμες λύσεις στην οικονομία.

Πριν από την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τοπικούς επιμελητηριακούς φορείς. «Συζήτησα τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που βρίσκουμε σιγά- σιγά σε αυτά. Λύσεις τόσο για την ιδιαίτερη νησιωτική οικονομία όσο και για την οικονομία γενικότερα», δήλωσε.

«Τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει είναι ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά, πολύ σοβαρά, και η κυβέρνηση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι άλλοι φορείς της κοινωνίας για μια στρατηγική που θα είναι πιο μακροπρόθεσμη, πιο αναπτυξιακή, τέτοια που δεν θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε μέρες κρίσης όπως αυτές το 2015», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Την ώρα της κρίσης ό,τι κάνεις πάντα είναι δύσκολο. Μετά την κρίση όμως έχεις το χρόνο να συζητήσεις για πιο μόνιμες λύσεις. Και νομίζω πως αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα των ημερών. Είμαστε σε αυτή την ιστορική χρονική στιγμή. Την μετά την κρίση. Χρειάζεται τώρα η ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, για να μπορέσει αυτή η μετά την κρίση περίοδος να είναι αποτελεσματική σε όφελος του λαού μας», κατέληξε.

Σχετικά Νέα