Η Ρωσία ανησυχεί με τις δηλώσεις Trump για τη συμφωνία με το Ιράν

Την «έντονη ανησυχία» της Μόσχας για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump που έθεσε χθες εκ νέου σε αμφισβήτηση τη συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, διατυπώνοντας υποψίες της ότι η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να παραβιάζει η ίδια μια συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μίλησε σήμερα σε Ρώσους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν την έντονη δυσαρμονία Μόσχας και Ουάσιγκτον σε μια σειρά από θέματα και υποδηλώνουν τον δύσκολο δρόμο που χρειάζεται να ανηφορίσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα βελτίωσης των ήδη προβληματικών τους σχέσεων.

Χθες, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Trump χαρακτήρισε «όνειδο» για τις ΗΠΑ τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επικυρώσει τη συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Lavrov, η χώρα του οποίου αποτελεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη πυρηνική συμφωνία της 14ης Ιουλίου του 2015, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη με αυτή τη στάση.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», τόνισε. «Θα υπερασπιστούμε αυτό το έγγραφο, αυτή τη συνθήκη, που έγινε δεκτή με ανακούφιση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ενδυνάμωσε πραγματικά και την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της προκάλεσαν επίσης την αντίδραση της Μόσχας, που έχει κοινά σύνορα με την Βόρεια Κορέα και πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

«Αν απλά καταδικάζεις και απειλείς, τότε θα ανταγωνιζόμαστε χώρες σχετικά με τον ποιο επιθυμούμε να ασκήσουμε επιρροή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στα σχόλια του Trump.

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενδεχομένως παραβιάζουν τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF) που υπεγράφη του 1987.

Νωρίτερα φέτος, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump κατηγόρησε την Μόσχα για παραβίαση της ίδιας συνθήκης, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Εντούτοις, ο Lavrov υποστήριξε ότι κατά τα φαινόμενα η Ουάσιγκτον είναι εκείνη που παραβιάζει τη συνθήκη αυτή.

«Έχουμε υποψίες ότι τουλάχιστον σε τρεις τομείς οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν οπλικά συστήματα που παραβιάζουν ή ενδεχομένως να παραβιάζουν τους όρους της συνθήκης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα