Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Φεβ 10th, 2016

Η ΟΛΜΕ προτείνει την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τάχθηκε η ΟΛΜΕ, με την ομοσπονδία των καθηγητών να παρουσιάζει μάλιστα στους φορείς εκπαίδευσης και μεταβατικό σχέδιο το οποίο διαφέρει ελάχιστα από το νέο σύστημα Πανελληνίων που εγκαινιάζεται φέτος.panelladikes-2014-arxaiamathimatika-simera-eksetaseis

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, βασική προϋπόθεση στην πρόταση της ΟΛΜΕ είναι η συμμετοχή στο σύστημα εισαγωγής να γίνεται μετά την απόλυση από το Λύκειο.

Εκτός από το θέμα των Πανελλαδικών, συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα των διορισμών, με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016, παρότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες διορισμούς.

Το μεταβατικό σύστημα των Πανελλαδικών, μέχρι να επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα έχει ως εξής, βάσει της πρότασης της ΟΛΜΕ.

-Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

-Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνεται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, με πανελλαδικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων, με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για ορισμένα από αυτά.

-Οι εξετάσεις διεξάγονται με την ευθύνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εξεταστέα ύλη καθορίζεται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας και αντιστοιχεί στη διδακτέα ύλη.

-Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με ανάλογο σύστημα για τους απόφοιτους και των δύο τύπων λυκείων (Γενικό-Επαγγελματικό).

-Οι υποψήφιοι έχουν απεριόριστες ευκαιρίες να συμμετέχουν στη διαδικασία της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo