Η μεταμνημονιακή ατζέντα επί τάπητος σήμερα στο Υπουργικό

Την ατζέντα της μεταμνημονιακής φάσης στην οποία μπήκε ήδη η χώρα αναμένεται να ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί.

Η σημερινή συνεδρίαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου είναι η πρώτη της μεταμνημονιακής εποχής μετά τον ανασχηματισμό, με το υπουργικό Συμβούλιο να έχει αποκτήσει κάποια καινούργια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη συμμετοχή προσώπων, που ενδεχόμενα να σηματοδοτούν και διαφοροποιήσεις του τρόπου έκφρασης των ασκούμενων πολιτικών, οι οποίες βεβαίως και θα παραμένουν μέσα στα διαμορφωμένα πλαίσια, μετά τη λήξη των μνημονίων.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χαράξει με την ομιλία του τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι υπουργοί και πιστεύεται πως θα τους ζητήσει να “τρέξουν” όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στα Υπουργεία τους -κάποιες από τις οποίες έχουν εξαγγελθεί σε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια- δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στους πολίτες και να κριθεί από αυτά.

Συγχρόνως εντείνεται η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς, για την παρουσίαση δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων συμπολιτών. Παρουσίαση που θα γίνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα φέτος, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών-«κολοσσών» θα δώσει έναυσμα στη συζήτηση για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Εκτός από αυτή την προετοιμασία για την Δ.Ε.Θ., το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει στροφές για τη συζήτηση με τους εταίρους στην ΕΕ, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στον Real FM, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να παίρνει μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και όχι εκτάκτως, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Χωρίς αμφιβολία, κεντρικό θέμα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάγκη ή μη μείωσης των συντάξεων, με τον κ. Δραγασάκη να σημειώνει ακροθιγώς ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα για το θέμα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να προειδοποιεί ότι θα εκπλαγούν, εννοείται αρνητικά, οι -εγχώριοι- θιασώτες των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολίτες θα την κρίνουν στη βάση της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης πρωτίστως, αλλά όχι μόνον. Η καθημερινότητα, με ό,τι αυτή περιέχει, διαμορφώνει κλίμα και επηρεάζει το εκλογικό σώμα.

Ως προς αυτό, η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα. Με τη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη -για πρώτη φορά γυναίκα ανέλαβε τη θέση αυτή- Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με έμφαση ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».

Καθημερινότητα όμως είναι και ο χώρος στον οποίο ζούμε, το περιβάλλον: Εδώ η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινωνικού συνόλου για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, για αρχή οι περιπτώσεις που είναι σε αιγιαλό, δρυμούς κλπ. Η επιχείρηση του αρμόδιου Υπουργείου και υπουργού, του Γιώργου Σταθάκη, ξεκίνησε από την Τετάρτη αλλά θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα.

 

 

Σχετικά Νέα