Η Μέρκελ αποδοκίμασε τον Τραμπ για το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την TPP

merkel1_7Η Άγγελα Μέρκελ αποδοκίμασε το σχέδιο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP) μόλις αναλάβει τα ηνία της χώρας.

«Δεν είμαι ικανοποιημένη που η συνθήκη αυτή πιθανότατα δεν θα συνομολογηθεί», δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν γνωρίζω ποιος θα ωφεληθεί από αυτό…γνωρίζω μόνο ότι θα υπάρξουν και άλλες εμπορικές συμφωνίες. Και αυτές δεν θα έχουν το ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε αυτής της συμφωνίας, ούτε της σχεδιαζόμενης συμφωνίας» ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών (TTIP ή Tafta), η οποία απειλείται με οριστικό ενταφιασμό, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την TPP και ότι στη θέση της θα προωθήσει διμερείς συμφωνίες που κατά τη γνώμη του θα οδηγήσουν «στην επιστροφή θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας στο αμερικανικό έδαφος».

Η Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε την υπογραφή της συνθήκης ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) . «Υπάρχουν σήμερα συνθήκες που έχουν μία νέα ποιότητα και η CETA είναι η πρώτη τέτοιας ποιότητας. Δεν είναι δυνατόν υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά σε αντίστοιχο επίπεδο ποιότητας», είπε.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρεου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος είχε παραδεχθεί ότι η TTIP δεν μπορεί να συνομολογηθεί στη σημερινή της μορφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα