Η κυβέρνηση Ομπάμα καταργεί βάση δεδομένων για μουσουλμάνους

Η αμερικανική κυβέρνηση καταργεί μια βάση δεδομένων όπου καταγράφονταν τα ονόματα επισκεπτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρες με ενεργή δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων, ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που είχε αναφερθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως μεταδίδει το Α[Ε-ΜΠΕ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΥΕΑ) θέτει και επισήμως τέλος στο πρόγραμμα Σύστημα Εθνικής Ασφάλειας Καταγραφής Εισόδου-Εξόδου, γνωστό ως NSEERS, καταργώντας ξεπερασμένους κανονισμούς, είπε η εκπρόσωπος Νίμα Χακίμ χθες.

Η κατάργηση εφαρμόζεται άμεσα σήμερα, με την έκδοση της απόφασης στο αντίστοιχο αμερικανικό εθνικό τυπογραφείο.

Το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, και σε ένα χρόνο είχε επεκταθεί τόσο ώστε να είναι υποχρεωτική η καταγραφή επισκεπτών από 25 χώρες, ιδιαίτερα αυτές με πληθυσμό κυρίως μουσουλμανικό. Το πρόγραμμα ανεστάλη το 2011, αλλά δεν είχε καταργηθεί, ούτε είχαν καταστραφεί τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το ΥΕΑ, το πρόγραμμα ήταν άχρηστο και μη αποτελεσματικό, και δεν έχει παρέξει μεγαλύτερη ασφάλεια. Σύμφωνα με την Χακίμ, το πρόγραμμα απασχολούσε αναγκαίο προσωπικό από άλλα, πιό αποτελεσματικά μέτρα.

Ο Τραμπ ερωτήθηκε την Τετάρτη αν θα υποστήριζε τη χρήση μιάς βάσης καταγραφής μουσουλμάνων παρόμοιας με το υπό κατάργηση πρόγραμμα, αλλά εκείνος ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε ότι σχεδίαζε κάτι παρόμοιο.

Αρκετά μέλη της ομάδας που προετοιμάζει την ανάληψη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επανεισαγάγει το πρόγραμμα, παρότι ένας σημαντικός σύμβουλος του προέδρου για θέματα μετανάστευσης, ο γ.γ. της πολιτείας του Κάνσας Κρις Κόμπακ, είχε υποστηρίξει την ιδέα.

Η ανακοίνωση του τερματισμού του προγράμματος ακολουθεί τις δηλώσεις σε διάφορα μέσα ενός αυξανόμενου αριθμού τεχνολογικών εταιρειών όπως αυτή του Facebook, του Twitter και της Apple ότι δεν θα βοηθήσουν την κυβέρνηση Τραμπ να χτίσει μια βάση στοιχείων για μουσουλμάνους. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, 2.500 υπάλληλοι σε δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες υπέγραψαν διαδικτυακά μια διακήρυξη ότι δεν θα βοηθήσουν τον Τραμπ να χτίσει μια βάση δεδομένων για να παρακολουθεί άτομα βάσει της θρησκείας των ή για να τον βοηθήσει σε τυχόν μαζικές απελάσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να καταργήσει το πρόγραμμα χαιρετίστηκε από οργανώσεις καθώς και τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν.

Ερωτηθείσα χθες εάν ο Τραμπ είχε παραιτηθεί από την ιδέα να δημιουργήσει μια τέτοια βάση στοιχείων εξ αρχής, η σύμβουλος του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε στην εκπομπή “Good Morning America” στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, “Είπε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, πολύ αργότερα αφού είχε κάνει την αρχική πρόταση, ότι αυτό θα αφορούσε αυστηρά τις χώρες που ξέρουμε ότι έχουν ιστορικό τρομοκρατίας. (…) Δεν πρόκειται για ολοκληρωτική απαγόρευση” (εισόδου στη χώρα).

Σχετικά Νέα