«Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο ΣτΕ»

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, με αφορμή την αναφορά του Ερντογάν στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, υπενθύμισε ότι η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο ΣτΕ.

«Κανένα από τα κράτη μέλη μας δεν μπορεί να επιβάλει την ποινή του θανάτου», υπενθύμισε ο Γιάγκλαντ στην παρουσίαση στο Στρασβούργο της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι εάν θέλετε να την επαναφέρετε (σε ισχύ), δεν μπορείτε να είστε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γιάγκλαντ.

Πάντως, εκτίμησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι όροι μιας ενδεχόμενης εκδίωξης της Τουρκίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο κι έχει 47 χώρες μέλη.

Ο Γιάγκλαντ στάθηκε στο ότι είναι ανάγκη να παρακολουθηθεί στενά η εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, με την οποία θα ενισχυθούν πολύ οι εξουσίες του Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως σχεδόν το 50% του τουρκικού λαού τάχθηκε εναντίον της με την ψήφο του.

«Το νέο Σύνταγμα αναγνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ανώτερη της τουρκικής νομοθεσίας και επομένως δεν επιτρέπεται η θανατική ποινή. Γιατί λοιπόν να ερωτηθεί ο λαός εάν θέλει να καταργηθεί ένα άρθρο επί του οποίου πήγε και ψήφισε; Αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», διερωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, κρίνοντας ότι ο διάλογος περί ενός νέου δημοψηφίσματος για την επαναφορά της ποινής του θανάτου σε ισχύ στην Τουρκία έχει χαρακτήρα «πολύ πιο πολιτικό από ό,τι νομικό στην πραγματικότητα».

Το καταστατικό του ΣτΕ προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος που παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να κληθεί να αποσυρθεί από τον διεθνή αυτό οργανισμό. Εάν το κράτος αυτό δεν αποσυρθεί από μόνο του, το Συμβούλιο της Ευρώπης το αποπέμπει.

Ο Γιάγκλαντ υπενθύμισε ότι η θανατική ποινή συνιστά έναν από τους λόγους για τους οποίους η Λευκορωσία δεν είναι μέλος του ΣτΕ.

Σχετικά Νέα