“Η Ελλάδα και η Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο”

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως πυλώνες σταθερότητας μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έχουν ταύτιση απόψεων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές ασφάλειας, επισήμαναν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Σάββας Αγγελίδης, μετά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Κύπριου υπουργού.

“Προσπαθούμε να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, μέσω συμφωνιών συνεργασίας” τόνισε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες σέβονται τις διεθνείς συνθήκες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, παρατήρησε ότι η λύση του περνά μέσα από την επιστροφή των προσφύγων, την ενότητα των Κυπρίων και όχι μέσα από διάφορα σχέδια που καταργούν την κυριαρχία της Κύπρου, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά από την Κύπρο. Η Ελλάδα όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι δίπλα της, υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι “άλλο είναι η στρατηγική ψυχραιμίας και άλλο η πολιτική κατευνασμού”.

Ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε την Ελλάδα για την έμπρακτη και ανιδιοτελή συμπαράσταση της στην προώθηση και στην επίτευξη του εθνικού στόχου. Πρόσθεσε δε ότι η εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά αφορά την Ευρώπη, τον κόσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ο κ. Καμμένος σχολίασε: “Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα και δεν αποτελεί απλό μεθοριακό περιστατικό η σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Χρησιμοποίησα αυτή τη φράση (σ.σ. ομηρεία) διότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της φυσικής ηγεσίας για άμεση επίλυση του θέματος βρέθηκαν κλειστοί”.

Επίσης, σχολίασε ότι “οι ξεπερασμένες πρακτικές των εκβιασμών που τελευταία περιλαμβάνουν και την ομηρία μάς γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω”. Η λύση είναι η συνεργασία, προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε ενδεχόμενο μη ευνοϊκών εξελίξεων, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι το “πλαν Β” δεν ανακοινώνεται δημόσια.

Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έγινε γνωστό ότι θα αφορά σειρά ασκήσεων μαζί με άλλες χώρες που δεν μετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και τώρα θα μετέχει, και άλλες που δεν μετείχε μέχρι σήμερα η Κύπρος και τώρα θα συμμετέχει.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα