Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης, με 181 ψήφους είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Ο ίδιος, συγκινημένος, από το βήμα της Βουλής, ευχαρίστησε όσους τον ψήφησαν.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση – σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών – ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

“Καρφιά” στην τελετή παραλαβής-παράδοσης:

Με εκατέρωθεν “καρφιά” ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής,με την πρώην πρόεδρο της Βουλής να λέει με νόημα απευθυνόμενη στον κ.Βούτση πως «θα μας κρίνει όλους η ιστορία».

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε στην κ.Κωνσταντοπούλου ότι τους τελευταίους εννέα μήνες τους έχει κρίνει ο λαός τρεις φορές. «Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές».

Το προφίλ του νέου προέδρου της Βουλής:

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Στις 11 το πρωί το σώμα του κοινοβουλίου  θα  εκλέξει το νέο πρόεδρο της Βουλής,ενώ μέχρι το μεσημέρι θα γνωρίζουμε και τους αντιπροέδρους,τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Νίκο Βούτση για το αξίωμα του προέδρου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιούνται από την λογική της συναίνεσης και πλην του Βασίλη Λεβέντη,τα υπόλοιπα κόμματα να σπάνε την παράδοση δεκαετιών που θέλει ο πρόεδρος της Βουλής να εκλέγεται από το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα,οι βουλευτές της Ν.Δ  θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ το Ποτάμι έθεσε συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει την εκλογή του κ. Βούτση.

Κατά παρόμοιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ, παρά τη θετική εισήγηση της ηγεσίας, κάτω από τις αντιδράσεις των βουλευτών που πρόσκεινται στον κ.Βενιζέλο, αποφάσισε τελικά -ακολουθώντας τη ΝΔ- ψήφο κατά συνείδηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoβουλευτών (151). Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωσταντοπούλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, 236.

Αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου , προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της Κ.Ο. και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.Παράλληλα, αύριο το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.

Παρακολουθείστε Live:

Σχετικά Νέα