Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Απρ 19th, 2016

Η ΕΕ στέλνει 110 εκατ στην Τουρκία,αλλά δεν «χαλαρώνει» για τη βίζα

dsdtΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας να επιταχύνει την εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, επιπλέον 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία (τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση).

Επιπλέον 50 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Συνολικά 187 εκατ. ευρώ έχει παράσχει μέχρι στιγμής η ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό.

“Αυτή η βοήθεια θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή των νομικών εγγυήσεων που παρείχε η Τουρκία για όλους τους μετανάστες που έχουν επιστραφεί”, δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ενώ ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η σημερινή παροχή επιπλέον 50 εκατ. ευρω σε ανθρωπιστική βοήθεια καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ “να κινητοποιήσει γρήγορα τους εταίρους από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς έτσι ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη”.

Γιούνκερ για Βιζα:

Τα κριτήρια προκειμένου η Τουρκία να επιτύχει την κατάργηση της βίζας για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «μετριαστούν», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια».

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν στη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε χθες, ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει αν δεν αρθούν οι περιορισμοί χορήγησης  βίζας στους Τούρκους υπηκόους μέχρι τον Ιούνιο.

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo