Η ΕΕ δέχθηκε 1 εκατ. πρόσφυγες και οι δουλέμποροι έβγαλαν 1 δισ. δολ. το 2015

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, ενώ σχεδόν 3.700 άνθρωποι πέθαναν ή αγνοούνται λόγω του επικίνδυνου ταξιδιού που απέφερε τεράστια κέρδη για τους εμπόρους ανθρώπων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.150108-editorial

«Αυτοί είναι τρεις ή τέσσερις φορές περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες σε σχέση με αυτούς που ήρθαν το 2014 και οι θάνατοι έχουν ήδη μακράν ξεπεράσει τους θανάτους του περασμένου έτους», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο William Lacy Swing, επικεφαλής του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώοι μισοί ήταν Σύροι που προσπαθούν να διαφύγουν τον πόλεμο. Ένα 20% ήταν Αφγανοί και ένα 7% ήταν Ιρακινοί, βάσει κοινής ανακοίνωσης του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο Swing τόνισε πως οι έμποροι ανθρώπων πιθανότατα κέρδισαν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια, παίρνοντας «από 2.000 μέχρι ίσως 6.000 δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και ανάλογα με τον κύκλο των εμπόρων».

Ο ΔΟΜ εκτιμά πως οι έμποροι στην Ευρώπη έχουν βγάλει 10 δισ. δολάρια ή και πολύ παραπάνω από το 2000 και μετά: «Σίγουρα πληρώνονται πολύ καλά για τις υπηρεσίες τους», ανέφερε ο επικεφαλής.

Πάντως, από τις 1.005.504 αφίξεις στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία -816.752- έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.

Σχετικά Νέα